28 / 03 / 2024

İzmir depremi bilirkişi raporu: Düşük kalite beton kullanıldı!

İzmir depremi bilirkişi raporu: Düşük kalite beton kullanıldı!

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 115 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim 2020 tarihindeki İzmir depremiyle ilgili yaptığı soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı.



Egenin incisi İzmir’de geçen 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve toplamda 115 kişinin yaşamını yitirdiği depremden sonra İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında toplam 10'u tutuklu 29 kişi hakkında iddianame hazırlandığı bildirildi.

Sputniknews'te yer alan habere göre, 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremden hemen sonra başlatılan ve toplamda 222 günde tamamlanan soruşturma dahilinde  5 iddianame oluşturuldu ve kabulü için mahkemeye  sunuldu.

Oluşturulan bu iddianamelerin toplamda 15 gün içerisinde ilgili mahkemelerce kabul edilmesi ve davaların açılması bekleniyor. Bunun dışında kamu görevlileri hakkında, 'görevi ihmal'e ilişkin soruşturmanın da bu iddianamelerden ayrı olarak devam ettiği belirtildi.

İzmir depremi bilirkişi raporu: Düşük kalite beton kullanıldı!

Savcılık başlattığı soruşturmada, konuyla ilgili olarak bilirkişi oluşturulmasına karar verdi ve 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde yıkılan binalardan numune alındı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarının dışında 30 Ekim tarihindeki depremde ilk kez TÜBİTAK uzmanları da bilirkişi olarak görev yaptı. Depremde yerle bir olan binalardan alınan numuneler, üç kuruma gönderildi ve böylece o üç kurum analizlerinden sonra raporları  İzmir  Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.

Hazırlanan bu üç raporda İzmir'de yerle bir olan  binalarda kullanılan malzemelerin deprem yönetmeliğine uyumlu olup olmadığına da bakıldı. Gerçekleştirilen incemelerden sonra İzmir depreminde yerle bir olan yapılarda düşük kalite beton kullanılmasının yanı sıra, yine o binalarda bazı projelendirme hataları yapıldığı ve standartlara uygun olmayan malzemelerin kullanıldığı tespit edildi.

 

İzmir'deki Rıza Bey Apartmanı’nda öldüren ihmal!


Geri Dön