19 / 04 / 2024

Etiler Polis Yüksekokulu'nun imar değişikliğine bilirkişi raporu!

Etiler Polis Yüksekokulu'nun imar değişikliğine bilirkişi raporu!

İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisine ilişkin açılan davada bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, söz konusu imar planı değişikliğinin kamu yararına ve çevre düzeni planlarına aykırı olduğunu belirtildi.



İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisine, AVM, rezidans, otel yapılmasının önünü açan imar planı değişikliğine Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada bilirkişi raporu hazırlandı. Davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine çıkan raporda, yapılan plan değişikliğinin Boğaziçi Kanunu, İstanbul Çevre Düzeni Planı, kamu yararı, şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine aykırı olduğu görüşü savunuldu. 


İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu, riskli alan ilan edilmesinin ardından Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılmıştı. Okul ve 32 bin metrekarelik arazi İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçmişti. Bedeli yaklaşık 450 milyon TL olan arazi ticaret merkezi ilan edilmişti. İstanbul’un en değerli bölgesinde bulunan arazinin yeni imar planında AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verilmişti.


KAMU YARARINA AYKIRI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Şehir Plancıları Odası, Etiler Polis Okulu’nda yapılan imar planı değişikliğine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle 2013 yılında dava açmıştı.


BOĞAZİÇİ KANUNU VURGUSU

İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nce görülen davada bilirkişi raporu tamamlandı. 18 sayfalık bilirkişi raporunun sonuç bölümünde, Boğaziçi Kanunu’nun belirlemiş olduğu en fazla 0,75’lik olması gereken yapılaşma emsalinin 2,50’ye çıkarılarak bir yapılaşma yoğunluğunun getirilmiş olması, düzenlemeye aykırı bulundu. Raporda, plan değişikliğiyle öğretim tesis alanı kaldırılırken eşdeğer öğretim tesisi alanı ayrılmamış olmasının kamu yararına aykırı olduğu bildirildi.


TAPUSU BELEDİYEDE

Arazi ile ilgili tartışmalar 17/25 Aralık sürecinde gündeme geldi. Arsanın, ihale yapılmadan bir şirkete verildiği iddia edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise söz konusu iddiaların doğru olmadığını, araziye ait tapuların kendilerinde olduğunu açıklamıştı. Topbaş, arazinin belediyeye devredildikten sonra ihalesiz olarak KİPTAŞ’a verildiğine ilişkin iddiaları da yalanlamıştı. 




Ayfer ÇALIKIRAN/Karar


Geri Dön