23 / 04 / 2024

İzmir'deki Rıza Bey Apartmanı’nda öldüren ihmal!

İzmir'deki Rıza Bey Apartmanı’nda öldüren ihmal!

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de yaşanan deprem'de yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nın 2005’teki depremde hasar gördüğü ve Bayraklı Belediyesi'nin izinsiz tadilata göz yumduğu bildirildi.



İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde 115 kişinin yaşamını yitirdiği toplamda 9 bina ile ilgili soruşturmayı tamamladı. Olayla ilgili olarak toplam 29 şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek dava açıldı.

Sabah'tan Mustafa Sait Özkan'ın haberine göre, soruşturma dahilinde her apartmandaki eylemler ayrı şekilde ele alındı ve toplamda 5 ayrı iddianame hazırlandı. Yaklaşık olarak 91 saat sonra Ayda G.'nin (4) sağ çıkarıldığı, 36 kişinin yaşamını yitirdiği ve toplam 17 kişinin de ağır şekilde yaralandığı Rıza Bey Apartmanı'yla ilgili hazırlanan iddianame dikkat çekti.

Meydana gelen hasarları ört bas eden bina sahipleri Ramazan Bulut, İrfan Ayçiçek, Remzi Bulut ve Turgut Öztürk'ün tutuksuz şekilde yargılanacağı davada toplam 9 sanığın, "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 20 seneye kadar hapisleri talep edildi.

Hazırlanan iddianamedeki bilirkişi raporuna göre;  İzmir  Bayraklı'da yer alan Rıza Bey Apartmanı, projelendirmelerdeki bazı eksiklikler, yapılan uygulama ve işçilik hataları ile yapım denetiminde yaşanan yetersizlik sebebiyle yıkıldı. Bianın 2005 yılında yine İzmir'de meydana gelen 5.9'luk depremde hasar görmesi yıkılmasında etkili oldu.

İzmir deki Rıza Bey Apartmanı’nda öldüren ihmal!

RIZA BEY APARTMANI'NDA İZİNSİZ TADİLAT

Bayraklı Belediyesi tarafından 2012 yılında hazırlanan "Bina Deprem Riski Değerlendirme Raporu"nda yer alan bilgilere göre, 2005 yılında yaşanan depremde Rıza Bey Apartmanı'nda  kolon-kiriş bağlantı noktalarında çatlaklar meydana geldi.

Çatlakların olduğu yerlerin tamir edildiği fakat Bayraklı Belediyesi'nden konu ile ilgili alınan yapı arşiv dosyasında söz konusu tamirle ilgili olarak bir dökümana rastlanmadığı bildirildi. Bayraklı Belediyesi tarafından tespit edilen bu izinsiz tadilatlarla ilgili de yine herhangi bir idari işleme dair kayıta da rastlanmadı.

İzmir deki Rıza Bey Apartmanı’nda öldüren ihmal!

İzmir'deki Rıza Bey Apartmanı'nda yapılan tamirat, enkazda incelemeler gerçekleştiren toplam 7 kişilik bilirkişi heyeti tarafından da tespit edildi. 2005 yılında meydana gelen depremden sonra izinsiz ve kontrolsüz tamiratı yapanların da Ramazan Bulut ve Süheyla Erdönmez olduğu bildirildi.

Yapılan bu tespitin 2012'de Bina Deprem Riski Değerlendirme Raporu ile gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, sorumluların belgede imzası yer alan ve bu konuda idari işlem gerçekleştirmeyen Fen İşleri Müdür Vekili Gamze Eraslan, aynı belgede mal sahibi-yönetici olarak gözüken Alican Alpgündüz olduğu bildirildi.

 

Mimarlar Odası'ndan Rıza Bey Apartmanı için yeni proje!


Geri Dön