19 / 04 / 2024

Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok davasında bir sanığa tahliye kararı!

Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok davasında bir sanığa tahliye kararı!

İzmir'de meydana gelen depremde çöken Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok davasında bir sanık için tahliye kararı çıktı...



İzmir'de yaşanan depremde çöken binalar arasında yer alan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok için yürütülen soruşturmalar kapsamında, 1 Eylül 2021 tarihinde ilk duruşması gerçekleştirilen Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'a ilişkin 2'si tutuklu 10 sanığın yargılandığı dava görüldü.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 9. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleştirilen duruşmaya tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılım sağladı. Tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları da salonda yer aldı.

Müştekilerin ifadelerinin dinlendiği Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok davasında verilen aradan sonra mahkeme heyeti, tutuklu sanık binanın fenni mesulü mimar N.B'nin tahliyesine, diğer tutuklu olan sanık yapı sahibi M.Y'nin tutukluluk halinin devamı için karar verdi.

Heyet, tutuksuz olarak yargılanan toplam 8 sanık hakkındaki ev hapsi ve imza şartlarının kaldırılması, yurt dışı çıkış yasaklarının sürmesine karar verdi.

- "Çürük beton tartışması yaşandı"

Duruşmada konuşan müştekilerden Güven Erbek, arsa sahibi Muharrem Erbek'in oğlu olduğunu, babasının tutuklu sanıklar arasında yer alan yapı sahibi M.Y ile binanın inşaatı konusuyla ilgili olarak anlaştığını, yaşanan bu süreçte babasıyla M.Y. arasında "hazır beton dökülmediği, çürük beton kullanıldığı" için tartışma yaşandığını an ifade etti.

Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok davasında bir sanığa tahliye kararı!

Enkazda annesini yitirdiğini belirten Erbek, sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

Müştekilerden Caner Sari de konuyla ilgili olarak, "Bu marketlere girdiğiniz zaman çıkışınız yok. Olası bir felakette dolanmadan çıkış kapısına ulaşamıyorsunuz. İş güvenliği gereği bu şekilde yapılar olmaması gerekir. Kurumlardan, şahıslardan ve belediyeden şikayetçiyim." dedi.

Market çalışanı Bahadır Aksakal da mağazada acil çıkış kapısının olmadığını, kendisinin deprem sırasında depo kapısına yakın olduğunu, yaşamını yitiren vatandaşların da çıkış kapısına gittiğini, çökmenin burada yaşandığını kaydetti.

Eşi ve kızıyla enkazın altından çıkarılan Kevser Oruç konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada "Deprem Allah'tan geldi ama kulların hataları çok. Şikayetçiyim sorumluların cezalandırılmasını istiyorum." şeklinde konuştu.

Depremde markette alışveriş yapan babasını kaybettiğini dile getiren Mehmet Naci Ülger ise binanın altına market yapılarak yıpratıldığına, kolon kesilme tartışmalarının açıklığa kavuşması amacıyla market içi görüntülerin istenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

- "Kolonları M.Y'nin inşaat işçileri kesti"

Yıkılan binanın karşısında berber dükkanı olan tanık U.Ö. ise binanın kolonlarının kesildiğine vurgu yaptı. U.Ö, yapı sahibi M.Y'yi senelerdir tanıdığına ve müşterisi olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: 

"2001'in son aylarında markete kiraya verildiğini duydum. Orada 8 dükkan vardı. Camları, kapısı yapılı, duvarları örülüydü. Ocak ayından sonra tek dükkan haline döndürmek için yıkıldı. Muharrem amcayla (Erbek) M.Y. dükkanın yıkılmasıyla ilgili sürekli kavga içindeydi. 3 kolonun yıkıldığını biliyorum. Markete kiraya verildikten sonra kolonları M.Y'nin inşaat işçileri kesti. 10 yıl sonra ikinci kez tadilat yapıldı. Depo yeri değişti."

Tutuklu sanık M.Y. ise hakkındaki iddiaları reddetti. Sanık M.Y.'nin savunması şöyle oldu:

"Dükkanların cephe tadilatı hiçbir zaman olmadı. Orta duvar ayırıcı olan yerleri cephe değişikliğine girmeden belediyeden izin alarak ayırdık. Biz mağazayla anlaşma yaptıktan sonra belediye gelip iş yeri açma ruhsatı verdi. Hiçbir zaman tenekeyle beton dökmedik. Kolonların tamamı hazır beton. Avukatlarımda faturaları vardır."

M.Y, tanık U.Ö'yü fazla tanımadığını, kolonlara yönelik iddialarının doğruyu yansıtmadığını ifade etti. Duruşmanın, eksikliklerin tamamlanması için ertelenmesine karar verildi.

 

Yılmaz Erbek Apartmanı davasında erteleme kararı!


Geri Dön