25 / 04 / 2024

Yılmaz Erbek Apartmanı'nı 'ihmal' yıkmış!

Yılmaz Erbek Apartmanı'nı 'ihmal' yıkmış!

İzmir'de büyük yıkıma yol açan deprem sonucunda çöken Yılmaz Erbek Apartmanı hakkında hazırlanan iddianamede yer alan detaylar ortaya çıktı....



Ege Denizi’nde geçtiğimiz sene 30 Ekim tarihinde yaşanan, İzmir’de 115 kişinin vefat etmesine neden olan depremden sonra  İzmir  Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 222 günde tamamlandı. Hürriyet'te yer alan habere göre; soruşturma sonucunda 10'u tutuklu, 29 kişiyle ilgili 5 ayrı iddianame hazırlandığı duyuruldu. Ayrıca kamu görevlileri için açılan 'görevi ihmalle ilgili soruşturmanın da bu iddianamelerden ayrı olarak devam ettiği açıklandı. 

Yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce onaylanıp dava açıldı. Yılmaz Erbek Apartmanı'nın B bloğunda yaşanan çökme sırasında 11 kişinin vefat ettiği, 11 kişinin ise yaralandığı ifade edilen iddianamede, olayla ilgili yapı sahibi, müteahhit, mimar, inşaat mühendisi, uygulama sorumlusu, yapı denetim sorumlusu, mimari ve statik-betonarme proje müelliflerinin olduğu 2'si tutuklu, 10 kişi sanık iddianamede yer aldı.

Yılmaz Erbek Apartmanı nı ihmal yıkmış!

7 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ EKİBİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLDİ

Yılmaz Erbek Apartmanı'nın yıkılması hakkında gerçekleşen soruşturmayla ilgili Cumhuriyet Savcısı Anıl Tokgöz'ü tamamlanan hazırlanan iddianamede, ülkemizin en riskli olduğu tespit edilen İstanbul, İzmir gibi illerin bulunduğu, bu sebeplerin binaların betonarme hesaplarının kanun ve yönetmelik kapsamında tespit edildiği açıklandı. Depremin ardından yıkımı gerçekleşen Yılmaz Erbek Apartmanı’ndan alınan örnekler Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 3, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 4 öğretim görevlisinin katılımıyla 7 kişilik bilirkişi ekibince değerlendirmede bulundu. 

İddianameyle ilgili yapılan değerlendirmede, beton sınıfının projede açıklanan dışında olduğu, bina kolonlarının Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1975) kapsamı dışında olduğu, yapı tipi katsayısının düşmesi sebebiyle depremde oluşacak kuvvetin düşmesinin belirlendiği,  TOKİ  raporu sonucunda Z4 olarak hesaplanması gerektiği, tüm etriyelerin uçlarının projeye ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'e uygun olmadığı 90 gönyeli imal edildiği açıklandı. 

Yılmaz Erbek Apartmanı nı ihmal yıkmış!

Analiz sonucunda yapı denetim firması tarafından 9 Ocak 2006 tarihinde hazırlandığınan iddianamede, şu ifadeler kullanıldı: "Analizlerde kullanılan beton basınç dayanımının karot deney sonuçlarından elde edilen sonuçlarla uyumlu olmadığı, statik analizlerin, karot alımı ve binada malzeme değerlendirmesi yapılmadan önce yapıldığı belirlenmiştir.''

Hazırlanan iddianamede, delillerin sağlıklı olarak bir araya getirilmesi için bina enkazı alanında polislerin görev yaptığını, binadan 4 kolon, 1 perde ve 2 kirişten karot örnekleri ile inşaat demirlerden örneklerin alındığı açıklandı. Kolonların kesildiği iddiasının soruşturulması amacıyla binanın zemin katındaki süpermarketten güvenlik kameraları görüntülerin kaydedildiği ifade edilen iddianamede, bilirkişilerce gerçekleşen çalışmada, herhangi bir düşey taşıyıcı eleman kesilmediğinin incelendiği kaydedildi.

İzmir depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı soruşturmasında yeni gelişme!


Geri Dön