26 / 04 / 2024

İzmir depremzedeleri için konut projeleri hazır! 

İzmir depremzedeleri için konut projeleri hazır! 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminde evlerini kaybeden vatandaşlar için konut projelerinin hazırlandığını söyledi. Buna göre; depremzedelere yeni evleri için birden fazla seçenek sunulacak. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  İzmir  depreminde evlerini kaybeden vatandaşlar için yapılacak yeni konutların detayları hakkında bilgi verdi. Akşam'da yer alan habere göre; Kurum, tüm hak sahiplerine yerlerinde 2+1 veya rezerv alanında 3+1 daire verileceğini belirtti. Yıkılan Rızabey Apartmanı’nın projesini de açıklayan Kurum, Bayraklı’da yıkılan binaların 8-9 katlı olduğunu belirterek yıkılanların yerine zemin+5 kat yapacaklarını söyledi.

SIĞMAYIZ DİYENE 3+1 

Murat Kurum depremzedeler için inşa edilecek evler hakkında şu bilgileri aktardı: 

“Hak sahiplerinin hepsine 2+1 daire veriyoruz. Eskiden 3+1 vardı. Herkesi sığdırıyoruz... Ben ‘150’den aşağı oturmam’ derse olmaz. İnanın 2+1 çok daha yeşil alanı, otoparkı olan kıymetli bir proje. 2+1’e sığmadı diyelim. Gelir, bakanlığımıza yeni yönetmelik çerçevesinde başvurur. Rezerv alan o kadar kıymetli ki İzmir’de. Denizi görebiliyorsunuz, hastane yakın. 3.5 milyon metrekare rezerv alanımız var. Buyrun size rezerv alanları 3+1 verebiliriz dedik. Onlarla konuşunca kimse itiraz etmedi. ‘Sığmıyorum, dönüşemiyorum’ diyenler gelsinler bize, yapabiliriz.”

İzmir depremzedeleri için konut projeleri hazır! 

Bölgede 10 gün içinde hasar tespiti yapıldığını söyleyen Murat Kurum, binalar hakkındaki bilgileri de internet üzerinden yayınladığını açıkladı. 

Kentsel dönüşüm konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Kurum “İstanbul’da 5.9 milyon konutumuz var. Bunun 1,5 milyonu riskli, 300 bini acilen dönüşmesi gereken yapılar” dedi.

YETKİ KARMAŞASI YOK 

Kurum “Büyükşehir ve ilçe belediyeleri riskli bina tespitini yapabilir, yıkabilir. Kat sahiplerinin ‘apartmandaki diğerleri istiyor mu’ diye bir çoğunluğa ihtiyaç yok. Apartmandan bir kişi bu müracaatı yapabilir. Burada yetki karmaşası yok” dedi. Kurum kentsel dönüşümde devletin büyük destekleri olduğunu belirtti. 

8 KAT HARCAMA VAR 

Türkiye’de 19 bin toplanma alanı olduğunu söyleyen Kurum, deprem vergisi üzerine gelen soruya  ise toplanan vergiden 8 kat daha fazlasının depreme karşı alınan önlemler için harcandığını ifade etti. 

YAPI DENETİMİNDEN GEÇEN BİNALAR HASAR GÖRMEDİ 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir depremi sonrası yaptığı incelemeler sonucunda, yapı denetimli binalarda herhangi bir taşıyıcı sistem hasarı tespit edilmediği açıkladı.Yapı denetimi kapsamındaki kriterlere göre Türkiye genelinde 2011’den bu yana, inşaat alanı 1,23 milyar metrekareden oluşan 798 bin bina denetlendi, 400 bin binanın denetimi ise devam ediyor. İstanbul’da 155 bin 259, İzmir’de 74 bin 303, Elazığ’da 2 bin 874, Malatya’da ise 2 bin 177 binanın yapı denetimi tamamlandı. İzmir’de 25 bin 662, Elazığ’da 1892, Malatya’da ise 2 bin 84 binanın denetimi sürüyor. Bu faaliyetleri 81 ilde 2062 yapı denetim kuruluşu eliyle yürütülüyor.

KONTEYNER EVLER TAMAMLANIYOR 

Depremzedeler için Bayraklı’daki Adalet Mahallesi’nde kurulmaya başlayan konteyner kentte çalışmalar devam ediyor. İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, konteyner kentin son durumuna yönelik Twitter hesabından kısa bir açıklama yaparak ‘Az kaldı’ notunu düştü. Çataklı, konteyner kentin son fotoğraflarını da paylaştı.

İzmir’deki deprem konutları 1 sene sonra teslim edecek!


Geri Dön