19 / 04 / 2024

İzmir Karabağlar'ın imar planına mahkemeden dur kararı!

İzmir Karabağlar'ın imar planına mahkemeden dur kararı!

İzmir 4. İdare Mahkemesi, tamamen hukuka aykırılığı gözler önünde bulunan dava konusu işlemin; uygulanmaya geçirilmesi halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğini açıklayıp, yürütmeyi durdurma kararı aldı.



İzmir Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi'nde yer alan konutları da içine alan 540 hektardan oluşan riskli alandaki 101.40 hektarlık alanı da içinde bulunduran , Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığın tarafından yapılan imar planları ve imar uygulama işlemlerine karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurmaya kararı verdi.

Evrenselnet'ten Ramis Sağlam'ın haberine göre, Karabağlar İlçesi'nde konumlanan Salih Omurtak, Ali Fuat Erdem, Bahriye Üçok, Cennetçeşme, Umut, Limontepe, Gazi, Devri, Yüzbaşı Şerafettin ve  Özgür Mahallelerini etkileyen kararı Uzundereli vatandaşların Avukatı Naciye Gür ve davacı Murat Kulaç ayrı ayrı açıklamalar yaptı.

"HUKUKA AYKIRI İŞLEMLERE KARŞI HUKUK SÜRECİNİ İŞLETTİK"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının imar planları ve uygulama işlemlerine yasal süre içinde itirazda bulunduklarına dikkat çeken Avukat Naciye Gür, idarenin yaptıkları itirazlara cevap vermediklerini için her seferinde hukuka ters işleyen bu süreç için  karşı hukuki süreç  başlattıklarını bildirdi.

Bakanlığın yaptığı benzer uygulamalar hakkında daha önce de kazandıkları davalar olduğuna vurgu yapan Avukat Gür, şu sözleri dile getirdi:

"Son açtığımız davalardaki iptal sebepleri genel olarak, yasal düzenlemede teknik yönden olanak olması halinde taşınmaz sahibine aynı yerden arsa tahsisi öngörülmesiydi. Buna rağmen, davacılara aynı yerden hisse verilmemiş, farklı konumdaki parsellerden tahsis yapılarak yasal düzenlemeye aykırı davranıldı."

İzmir Karabağlar ın imar planına mahkemeden dur kararı!

TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR SÖZ KONUSU

Uzundere vatandaşlarından birisi olan Ali Kulaç adına açılan davada,  İzmir  4. İdare Mahkemesi, tamamen hukuka aykırılığı gözler önünde olan dava konusu işlemin; uygulanmaya geçirilmesi halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, teminat alınmadan hukuka aykırı işlemin yürütülmesinin durdurulmasına hükmetti.

Avukat Naciye Gür, yürütmeyi durdurma kararının Uzundereli vatandaşlara ait evler hakkında idarece mütemadiyen gerçekleştirilen imar planları ve imar uygulama işlemlerinde Uzunderelilerin uğradıkları haksızlık karşısında verdikleri savaş sonucunda hak ettikleri önemli bir hukuki karar ve değerli bir kazanım olduğuna dikkat çekti

"PARSELASYON PLANLARI İMAR MEVZUATINA AYKIRIDIR"

Parselasyon planlarında hisse çözümü yapılamayacağını belirten Avukat Gür, şu sözlerle açıklamasını noktaladı:

"Son olarak da alanda ihdas sonucu oluşturulan hazine parselleri, büyük oranda amacına ve yönetmeliğe aykırı biçimde ayrıcalıklı parsellere dönüştürülmüştür. Bu sebeplerle, parselasyon işlemi şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırıdır."

İzmir Karabağlar ın imar planına mahkemeden dur kararı!

"BİR KEZ DAHA HAK YERİNİ BULDU"

300 senelik tarihi olan tahtacı köyü olan Uzundere'de dünyaya gözlerini açtığını anlatan Murat Kulaç, şu sözleri söyledi:

"Ömrünce burada yaşamış ve halen yaşamakta olan babama, atalarından kalan mallar ile ilgili olarak Bakanlık tarafından yapılan imar planlarındaki haksızlıklara karşı açtığımız davada, mahkeme haklı olduğumuza ve işlemin durdurulması gerektiğine karar verdi. Daha önce de burada yine haksız planlar yapılmıştı, yine davalar açmıştık, yine haksızlığa durdemiş, iptal kararları almıştık. Böylece ve bir kez daha, haklı davamız mahkeme heyeti tarafından da görülmüş, tespit edilmiş oldu. Bir kez daha hak yerini buldu. Adalet tecelli etti. Bu kazanım için babam adına da kendi adıma da çok teşekkür ederim."  

BİLİRKİŞİ RAPORU: BİLİMSELLİKTEN ÇOK ÖTEDE

Mahkeme heyeti, davalı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca gerçekleştirilen  itirazların bilimsel tespit ve değerlendirmeler doğrultusunda yerinde görülmediği bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelikte olduğunu vurgulayarak yürütmeyi durdurma kararı aldı.

İzmir'deki yapılaşma ve kentsel dönüşümde deprem riski dikkate alınmalı!

İzmir Menderes'te deprem mağdurları için yeni imar planı onaylandı!

Türk Kızılay İzmir'deki 21 gayrimenkulü satıyor: 265.3 milyon TL'ye!


Geri Dön