29 / 03 / 2024

İzmir Kleopatra Hamamı günyüzüne çıkarılıyor!

İzmir Kleopatra Hamamı günyüzüne çıkarılıyor!

İzmir'in Bergama Belediyesi, Kleopatra Tesisleri yanında bulunan Helenistik Dönem'den kalma antik Roma hamamını gün ışığına çıkarıyor.



İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı doğrultusunda Bergama Müze Müdürlüğü denetiminde, Bergama Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle, Kleopatra Tesisleri yanında bulunan Helenistik dönemden kalma antik Roma hamamının gün ışığına çıkarılması için çalışma başlatıldı. Ege Üniversitesi Eser Koruma Programı Koordinatörü Dr. Sema Yavuz'un kurduğu 15 kişilik ekiple temizlik ve araştırma çalışmalarına başlanan hamamda, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi'nden 3 arkeolog, 1 restore müdürü, 5 öğrenci ve 6 işçi çalışıyor. 


11 MEZAR BULUNDU

Hamam tarihinin Helenistik Dönem'e kadar gittiğini belirten Dr. Sema Yavuz, Roma Dönemi'nden sonra Bizans dönemine ait yerleşim alanlarına rastlanıldığını ve Roma dönemindeki alttan ısıtma sistemin burada da kullanılmış olduğunu söyledi. Çalışmaların 2 ay süreceğini ifade eden Dr. Sema Yavuz, şöyle dedi:"Duvarlar ve sıva arasında 10-12 santim boşluk var. Bacalardan gelen sıcak havanın duvarlara yayılmasının bu şekilde sağlanmış ve Ege tipi seramik yani boyalı seramikler Bizans'tan kalmış. Burada ayrıca içinde çocuk ve yetişkin iskeletleri bulunan toplam 11 adet mezar bulduk." 


Çalışmaları yakından izleyen Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, şöyle konuştu:

"UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan ilkler şehri Bergama, yaklaşık 2500 yıldan beri yaşamın kesintisiz devam ettiği bir krallık başkenti. Olağanüstü bir tarihe sahip. Çalışma yapılan alan daha önce bizim belediye olarak hazırlayıp, Ege Üniversitesine sunduğumuz ve aramızda protokol imzaladığımız bir proje. Bu proje  İzmir  2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı doğrultusunda Bergama Müze Müdürlüğü denetiminde Bergama Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile yürütülüyor."


Sözcü


Geri Dön