25 / 04 / 2024

İzmir Kültürpark projesi imar düzenlemesi sürüyor!

İzmir Kültürpark projesi imar düzenlemesi sürüyor!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark projesinin koruma amaçlı imar planı yapılmasından sonra değerlendirileceği kararı vermesinin "beklenmedik" olmadığını açıkladı.



Meslek Odaları olarak uzun zamandır Büyükşehir Belediyesi'ni bu konuda uyardıklarını belirten Mimarlar Odası projeden önce koruma amaçlı imar planı yapılması gerektiğini ısrarla dile getirdiklerini ancak uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti. Odadan yapılan açıklamada "Yasal açıdan bakılacak olursa, yapılacak her türlü müdahalenin, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve eki yönetmelikleri uyarınca onaylı bir 'Koruma Amaçlı İmar Planı'nın kararlarına göre yapılması gerekmektedir. Bu alan için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlamadan projeler üretmek yasal olmadığı gibi alanın niteliğinin bozulmasına da neden olacaktır. Bu tavır özenle korumamız gereken Kültürpark'ı herhangi bir inşaat alanı olarak görmekle eşdeğerdir" değerlendirmesi yaptı.


Danışman uyarısı

Büyükşehir Belediyesi'nin meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte, demokratik ve katılımcı süreçlerle yol almanın ne kadar gerekli olduğunu öğrendiğini umut ettiklerini dile getiren Mimarlar Odası, bu süreçte yanlış kararlar alınmasına neden olan danışman ve bürokrat kadrolarının da tekrar değerlendirilmesini beklediklerini belirtti.


Yeni Asır 


Geri Dön