25 / 04 / 2024

Sema Pekdaş: Kültürpark'a yapılan eleştiriler yersiz!

Sema Pekdaş: Kültürpark'a yapılan eleştiriler yersiz!

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kültürpark Projesi, hakkında düşüncelerini açıkladı. İşte o açıklamalar...





Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kültürpark Projesi,  hakkında düşüncelerini açıkladı. Yeni projeye yönelik bazı eleştirilerin haksız olduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, yeterli bilgiye sahip olunmadan yapılan tartışmaların yanlış olduğunu söyledi.


Kültürpark’ın hangi ihtiyaçtan yapıldığının iyi araştırılması gerektiğini belirten Pekdaş, “Fuar ve Kültürpark başta birlikte değildiler. İzmir İktisat Kongresi ile birlikte sergi alanları ve panayırlar kurulmaya başlandı ve daha sonra bu fuara dönüştü” dedi.


FUARCILIK ANLAYIŞI DEĞİŞTİ

Bu yıl 85. yılını kutlayan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın dünyada tescilli fuarlardan birisi olduğuna vurgu yapan Pekdaş, “Hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz ve böyle bir dünyada tabii ki fuarcılık anlayışı da değişecektir. İzmir Enternasyonal Fuarı kentin simgelerinden biridir. Sadece İzmir değil, tüm Türkiye dünyanın diğer ülkelerini fuar sayesinde tanımış ve bir bağ kurmuştur. Zamanla Kültürpark ile Enternasyonal Fuar bütünleşti ama şimdi ihtisas fuarları ayrıldı. Yeni bir fuar alanına taşındı” diye konuştu.

BAŞTAN BERİ KÜLTÜRPARK

Kültürpark’ın hayata geçiş öyküsünü de anlatan Başkan Pekdaş, “1922’de büyük İzmir yangınında Kültürpark alanının bulunduğu bölgede etkinlenmiş ve uzun bir süre mezbelelik bir halde kalmıştır. Oysa burası İzmir’in zengin kültürel yapısına sahip bölgedir. Ortodokslar, Levantenler, Rumlar, Museviler ve Müslümanlar hepsi bir arada yaşamışlardır. Bu alanın bir kültür zenginliği ve mozaiği vardı. Yangının ardından buraya ne yapılsın tartışmaları yaşanırken ortaya bir park yapılması fikri çıkmıştır. O dönemin yöneticileri veBelediye Başkanı Behçet Uz, ‘Nasıl bir park olmalı?’ sorusu üzerine uzun süre kafa yormuşlardır. Sonunda o zaman ki Belediye Başkan Yardımcısı gazeteci Suat Yurtkoru Moskava’daki Gorki Parkı diye de anılan Kültürparkı önermiş. Yani başından beri burası Kültürpark olarak planlanıyor ki önlerinde dünyadan1851’de yapılan Hyde Park ve 1857’de yapılan Central Park gibi başka örnekler olmasına rağmen. Rusya’dan iki mimar geliyor ve o iki mimar Moskova’daki Gorki Parkı’na benzer bir park yapım çalışmasına katkı sunuyor. Kültür-sanat faaliyetlerinin burada olması esas hale getiriliyor ama zamanla Enternasyonal Fuar’la da bütünleşiyor” dedi.

PROJENİN MİMARLARI DEĞİŞMEDİ

Kültürpark’ın 1985’te tescillendiğini de anlatan Pekdaş, “Bu alan için 1990 yılında bir yarışma projesi açılıyor ve doğal sit alanı olan Kültürpark alanı bu dönemde iki bölgeye ayrılıyor. Bir bölümü Enternasyonal Fuar’ın olduğu; yani şimdiki hangarların olduğu bölge, diğeri de yeşil alanların olduğu asıl gövde… Hangarların olduğu yerde de 35 bin metrekare kapalı alan inşaat izni öngörülmüş. Bütün parkın alanı 420 bin metrekare. Bu alan içinde 35 bin metrekare inşaat alanı Enternasyonal Fuar alanı için kullanılsın, fuarın olmadığı zamanlarda da kültür,  sanat, spor ve sergi gibi faaliyetler için kullanılsın diye planlara işleniyor. Dolayısıyla elimizde böyle bir plan var. Projeyi beğenirsiniz, beğenmezsiniz. O ayrı bir şey ama burada plana aykırı bir şey yok. Ayrıca açıklanan projede 17 bin metrekare inşaat alanı var bu mevcut planlananın altında bir inşaat alanı” diye konuştu.

KÜLTÜRPARK’I ELBİRLİĞİYLE YAŞATALIM

İzmir’deki yeşil alan azlığı nedeniyle Kültürpark’ın kentte yaşayanlar üzerinde ayrı bir öneminin bulunduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, “Kentteki yeşil alan azlığı nedeniyle bizler Kültürpark’ın üstünde çok duruyoruz. Ama yaratılmış ve yaratılacak yeni yeşil alanlar da var. Daha önce de Kültürpark’taki ağaçlar kesiliyor denildi. Bu da doğru değildi. Yeşil alanın azaltılması söz konusu değil. Burası için 1990 yılında bir proje yarışması yapıldı ve yarışmada Şükrü Kocagöz’ün projesi seçildi. Bugün de o projenin müellifiyle birlikte yapılmış bir proje var. Yarışmayı kazanan projenin sahibi Şükrü Kocagöz ve ekibi yeni projeyi de tadil ettiler. Burada çatışmaları, tartışmaları daha objektif, tarihi perspektifte ve daha kendi konsepti içinde değerlendirmek lazım. Gelin hep birlikte yeşil alanlar yaratalım. Kültürpark’ın fonksiyonuna uygun yaşaması için, gerçekten ön yargısız olalım ve proje müellifinin emeğine de saygı gösterelim” dedi.

 


Gözlem Gazetesi



Geri Dön