20 / 04 / 2024

İzmir trafiğini rahatlatacak Buca Metrosu geliyor! Temelini Kılıçdaroğlu atacak!

İzmir trafiğini rahatlatacak Buca Metrosu geliyor! Temelini Kılıçdaroğlu atacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imzasıyla hayata geçirilecek olan Buca Metrosu’nun temeli 14 Şubat 2022 Pazartesi günü atılacak. Düzenlenecek temel atma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imzasıyla hayata geçirilecek olan Buca Metrosu’nun temeli 14 Şubat 2022 Pazartesi günü atılacak. Düzenlenecek temel atma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılacak.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin imzasıyla hayata geçirilecek olan Buca Metrosu’nun temeli 14 Şubat 2022 Pazartesi günü atılacak. Düzenlenecek temel atma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılacak.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tüm İzmirlileri bu tarihi güne tanıklık etmeye davet ediyorum. Bu gurur tüm İzmir’in” diye konuştu.

 İzmir trafiğini rahatlatacak Buca Metrosu geliyor! Temelini Kılıçdaroğlu atacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde raylı sistem yatırımlarına yeni bir proje daha ekliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imzasıyla hayata geçirdiği İzmir'in en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metrosu’nun temel atma çalışmaları 14 Şubat Pazartesi günü Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılacağı törenle gerçekleştirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre; İzmir Metrosu’nu Buca’ya ulaşımını sağlayacak ve kent trafiğinin rahatlamasınına katkı sunacak 13,5 kilometrelik metro hattının inşaatına başlayacak olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye’nin bu kaotik ortamında İzmir’in geleceğini aydınlatacak Avrupa’nın en büyük yatırımlarından birinin temelini genel başkanımızın katılımıyla atacağız. Söz verdiğimiz gibi İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Bu tarihi güne tanıklık etmek için tüm hemşehrilerimi Buca’ya temel atma törenine davet ediyorum. Bu gurur tüm İzmir’in” diye açıkladı.

İzmir trafiğini rahatlatacak Buca Metrosu geliyor! Temelini Kılıçdaroğlu atacak!

Zeynep Bastık konser gerçekleştirecek!

Buca Metrosu’nun temel atma törenin gerçekleşmesinin ardından şarkıcı Zeynep Bastık konser verecek. Çamlıkule İstasyonu’nun bulunduğu bölgede Buca Metrosu’nun kazı inşaatı başlayacak. Tören sırasında kazı görüntüleri eş zamanlı olarak törende ekrana yansıtılarak izlenecek.

Buca’nın trafik sorunu çözülüyor

Buca Metrosu hizmete geçtiğinde Buca ile Üçyol arasında ulaşımın kolaylaşması sağlanacak. Söz konusu temelden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’ne erişimi rahatlayacak. Buca Metrosu İzmir trafiğini de rahatlatacak.

12 milyar TL'lik dev yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Üçyol–Buca Metro hattı amaçıyla Temmuz ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kasım ayında da Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 250 milyon Euro değerinde dış finansman sözleşmesi gerçekleştirdi. Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de 115 milyon Euro, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon Euro değerinde bir yetkilendirme anlaşması imzalandı. 

Bu şekilde 490 milyon Euro değerinde uluslararası yatırımı İzmir'e kazandırıldı.

Birden fazla firma ve konsorsiyumun Buca Metrosu’nun inşaatı için yarıştığı ihalede Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. 3 milyar 921 milyon 498 bin Türk Lirası teklif sunarak tünel ve istasyonların yapım işini aldı. Hatta çalışacak trenlerle beraber 765 milyon Euro tutarına mal olması düşünülen Buca Metrosu yaklaşık 12 milyar liralık maliyetiyle raylı sistemler alanında İzmir'in en büyük yatırımı olarak kaydedilecek.

İzmir trafiğini rahatlatacak Buca Metrosu geliyor! Temelini Kılıçdaroğlu atacak!

Sürücüsüz hizmet sağlayacak

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat," Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule" arasında hizmet vermeye başlayacak. TBM makinesi kullanarak derin tünelle geçecek hattın uzunluğu 13,5 kilometre ve 11 istasyondan oluşacak şekilde hizmet verecek.

Üçyol ile başlayacak olan metro; "Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule" istasyonları yer alacak şekilde sıralanıyor. 

Buca hattı," Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan ikinci aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu"nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak faaliyet gösterecek. Proje dahilinde 80 bin metrekarelik kapalı alanda bakım atölyesi ve depo binası da yer alacak. Buca Metrosu’nun 4 sene içinde tamamlanması hedefleniyor.

Üçyol–Buca Metro Hattı 4 yıl sonra tamam!

Üçyol–Buca Metro Hattı'nın ihalesi yapıldı!

Üçyol–Buca Metro Hattı'nın son ihalesi 6 Eylül'de!


Geri Dön