29 / 03 / 2024

İzmir turizminde düşüş yaşandı!

İzmir turizminde düşüş yaşandı!

Ege Turistik isletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği'nin hazırladığı rapor hakkında bilgiler veren dernek başkanı Mehmet işler, İzmir turizminin dibe vurduğunu söyledi.



Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği (ETİK) tarafından İzmir'e nisan ayında havayolu ve denizyoluyla giriş yapan turist sayılan ile İzmir'e ocak. şubat mart ve nisan aylarında giriş yapan ilk dört ülke sıralaması başlıklarını içeren bir rapor hazırlandı. Raporda, özellikle 2015 yılında bir önceki yıla göre meydana gelen büyük düşüşler dikkatleri çekti. Rapora göre. 2015 Nisan ayı İzmir'e yapılan havayolu girişleri bir önceki yıla göre yüzde 46, denizyolu girişleri 2014'ün yine aynı döneminde ise yaklaşık yüzde 55 oranında büyük değer kaybettiği görüldü. 2015 yılı ilk dört ayda İzmir'e giriş yapan ilk dört ülke ziyaretçi sıralamasına bakıldığında, 2015 yılında İtalya'dan İzmir' e gelen turist sayısı, bir önceki yıla göre yaşadığı kayıp. yüzde 83'leri buldu... Mevcut raporla ilgili önemli açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler.  İzmir  Turizmi 'nin yeterli düzeyde tan11ılmadiğinin, yanlış gidişe biran önce dur denmesinin gerektiğinin ve sektör çalışanları olarak sabırlarının kalmadığının altını çizdi. 


GİRİŞLERDE BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞADI 

2015 Nisan ayı havayolu ve denizyolu girişlerinde bakıldığında. bir önceki yıl nisan ayına göre havayolu ve denizyolu girişlerinde azalma görüldüğü belirtildi. 

2014 Nisan ayı havayolu girişleri yüzde 46 oranında büyük bir azalma oranıyla 94 bin 21 kişiden 50 bin 644 kişiye gerilemesi, ayrıca bir yıl önce nisan ayında 45 bin 674 kişi olan denizyolu girişlerinin yaklaşık yüzde 55 oranında azalmayla bu yıl yine Nisan ayında 20 bin 727 kişiye gerilemesi. turizm sezonunun tam da başladığı bugünlerde İzmir Turizmi için karamsar bir tablo onaya koydu. Böylece. 2015 Nisan ayı havayolu ve denizyolu toplam girişleri. 2014 Nisan ayı havayolu ve denizyolu girişlerine göre ise toplamda yaklaşık yüzde 49 oranında bir değer kaybı yaşadı. 

Öte yandan. 2014 yılı havayolu ve denizyolu gelen turist sayısı 139 bin 695 kişiden bu yıl nisan ayında 71 bin 371 kişiye geriledi. 

2015 yılı ilk dört ayda İzmir'e giriş yapan ilk dört ülke verilerinin yine geçtiğimiz son 3 sene ilk dört aylık döneme göre büyük oranda azalma gösterdiği görüldü. 



İZMİR TURİZMİ YETERLİ DÜZEYDE TANITILMIYOR

 ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler raporla ilgili şu önemli açıklamalarda bulundu: "İzmir turizmi maalesef geçen yıla göre Nisan ayı itibariyle toplamda eksi 48, 91 oranında diişiiş gösterdi. Bu düşiişüıı yüzde 46 sı denizyollarında, yüzde 54' ise  havayollarında meydana geldi. Bu düşüş sonucunda 2015 Nisan ayı verilerine göre Almanya pazarı geçen yıla göre yüzde 44, Fransa pazarı yüzde 71 İtalya pazarı yüzde 84, İngiltere pazarı ise yüzde 52 oranında diişiiş gösterdi.2015 yılı İzmir'e giriş yapan ilk dört ülke sıralaması yönünden geçen yıla göre yüzde 19,35'lik düşüş meydana geldi. 


Bunun en büyük sebebi, Rusya'nın Ukrayna'ya koymuş olduğu ambargo ve bu ambargo sonucunda Rus turistlerin Antalya'ya gelmeyip Antalya pazarı yerine Avrupa pazarına açılmasıyla birlikte aynı zamanda, daha kaliteli ve ivi tesislerin, daha iyi fiyatlarla Antalya'da yer almasından dolayı Antalya'yı tercih etmelerinden kaynaklanmıştır. Her yerde söylediğimiz gibi Ege'nin ve İzmir'in iyi bir tanıtım platformuna ihtiyacı vardır. Eğer İzmir, gerekli tanıtımları zamanında yapsaydı, uluslararası platformlarda İzmir yeterli düzeyde tanıtılsaydı, bu aradaki zarar daha az olurdu. Yani, İzmir turizmi yeterli düzeyde tanıtılmadığı gibi İzmir Turizıni'ne de sahip çıkılımyor."


 "BU GİDİŞE BİR AN ÖNCE "DUR" DENİLMELİ" 

İşler. ""Geçen yıl kurvaziyeı deki gördüğiimüz düşüş, bu sene havayolunda da görünmektedir ve sene sonu itibariyle korkumuz bu gerilemenin daha da artmasıdır. Bir an önce, şehri yönetenlerle birlikte izmir Turizmi Tanıtını Platformu ya da İzmir Turizm Meciisi'ni kurarak İzmir'in kısa, orta ve uzun vade stratejisinin yapılması gerekmektedir. İzmir, maalesef hak ettiği yerde olmaktan öte bu rakamlarla Türkiye'nin 3'üncii büyük şehri olarak hak ettiği seviyenin çok altındaki sıralamaya doğru sürüklenmektedir. Bu yanlış gidişe bir an önce dur denilmesi gerekmektedir" açıklamasında bulundu. 


"ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, SABRIMIZ KALMADI" 

İşler, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "İzmir'in iki tane önemli sektörü vardır, bunlardan birinci tarım; ikincisi ise turizmdir. İstihdam deposu ve döviz girdisi sağlayan turizm sektörünün İzmir'de üvey evlat olarak muamele görmesi artık bıçağı kemiğe dayandırmıştır, sabrımız kalmamıştır. Sonu olarak, bir an önce İzmir'in tanıtım ve pazarlama stratejilerine önem verilmesi gerekmektedir."


Ege'de Bugün


Geri Dön