29 / 03 / 2024

Moskova'da 2015 yılı konut satışlarında düşüş yaşandı!

Moskova'da 2015 yılı konut satışlarında düşüş yaşandı!

Dünya emlak piyasalarının gözdelerinden biri sayılan Moskova’da, geçtiğimiz yıl konut satışlarında büyük düşüş yaşandı. Alınan bilgilere göre, 2015'te Moskova’da, yeni inşa edilen konutlar hariç, 113 bin 779 konut satışı gerçekleşti.



Rubledeki büyük değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle Rus halkının alım gücü giderek düşüyor.


Geçtiğimiz yıl gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3,8 daraldığı Rusya’da, Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 2016’da da yüzde 0,6’lık bir düşüş bekleniyor.


Rus Ekonomik Kalkınma Bakanlığının verilerine göre, enflasyon rakamlarının da yüksek seyrettiği Rusya için 2015’te yüzde 12,2 olan enflasyon oranının, bu yılın sonunda da yüzde 6,4’e gerilemesi bekleniyor.


Geçtiğimiz yılın son çeyrek rakamlarına göre, nihai tüketimde hane halkı harcamaları yüzde 8,9 azalırken, perakende ticaret oranı yüzde 11,7 düşüş gösterdi.


Tüketici taleplerindeki düşüşün Ekonomi Bakanlığı tarafından  endişe verici durum olarak görüldüğü Rusya’da, yatırımların sayısı da geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 6 azaldı.


Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan Dünya Yatırım Raporu’na göre ise Rusya’ya doğrudan yabancı yatırım 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 92 düşüş gösterdi.


Rus ekonomisi için bir başka problem olan enflasyon da Rusya İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre 2015’te 12,9 seviyesine yükseldi.


Rus Alfa Bank yetkilileri, Rusya’da perakende fiyatların 2016’da yüzde 8 artacağı tahminini, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar nedeniyle yüzde 10’a revize etti.


Öte yandan Rus devletine ait araştırma şirketi VTsIOM’un geçtiğimiz kasım ayında yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Rus halkının yüzde 39’u yeteri kadar gıda ve giyecek alamıyor.


- Moskova emlak piyasasında zorlu dönem


Uzun yıllar dünya emlak piyasalarının gözdelerinden sayılan Moskova’da, geçtiğimiz yıl konut satışlarında büyük düşüş yaşandı.


Rusya Federal Kayıt, Kadastro ve Kartografya Servisi verilerine göre, 2015'te Moskova’da, yeni inşa edilen konutlar hariç, 113 bin 779 konut satışı gerçekleşti.


Bir önceki yıl 162 bin 38 konut satışının gerçekleştiği Moskova’da, yeni konutlarda da bu yıl 2014 yılına göre yüzde 18 oranında  azalma yaşandı.


AA


Haber Diriliş Postası'nda şöyle yer aldı;


Rusya 'da Devlet Başkam Putin 'in yanlış politikaları nedeniyle ekonomik krizin eşiğine gelinmesi Rus halkını bezdirdi. Dünyanın en önemli konut piyasalarından Moskova 'da konut satışları tarihi diişüş yaşarken, halkın alım gücüde giin geçtikçe azalıyor. 


Dost kazığı geliyor Rusya'nın özellik Ortadoğu politikalarında ön plana çıkan müttefiki İran'a yönelik p5+l ülkelerinin uygulanan ambargo geçtiğimiz hafta kaldırılmıştı. Ambargo döneminde sahip olduğu doğalgaz ve petrol rezervlerini satamayan İran, kararın ardından petrol üretimini 550 bin varil artırdı. Öte yandan doğalgazını Avrupa'ya pazarlamak için güzergahını Türkiye, Asya içinse Pakistan olarak belirledi. Bu kapsamda Rusya'ya karşı oluşturulacak güney koridorda İran'da önemli bir rol oynayacak ve Putin Rusya'sı pazardaki hakimiyetini kaybedecek. Bununla birlikte İrn'ın petrol üretimini fiyatları 20 dolara kadar çekmesi bekleniyor. 


Petrol fiyatlarında son 13 yılın en düşük seviyelerin görülmesi, Rus para birimi Ruble'nin 1998'dan bu yana Amerikan Doları karşısında en kötü performansı sergilemesi, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik ambargosunu 6 ay uzatma kararı ve doğalgazda yeni pazarların açılması ülkesinde 3. Nikolay, "Çar" gibi yakıştırmalar yapılan Putin'in tüm planlarını altüst etti. Geçtiğimiz yıl gayri safı yurt içi hasılanın yüzde 3,8 daraldığı Rusya'da, Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 2016'da da yüzde 0,6'lık bir düşüş bekleniyor.Rus Ekonomik Kalkınma Bakanlığının verilerine göre, enflasyon rakamlarının da yüksek seyrettiği Rusya için 2015'te yüzde 12,2 olan enflasyon oranının, bu yılın sonunda da yüzde 6,4'e gerilemesi bekleniyor. 


YATIRIMCI KAÇTI 

Geçtiğimiz yılın son çeyrek rakamlarına göre, nihai tüketimde hane halkı harcamaları yüzde 8,9 azalırken, perakende ticaret oranı yüzde 11,7 düşüş gösterdi.Tüketici taleplerindeki düşüşün Ekonomi Bakanlığı tarafından endişe verici durum olarak görüldüğü Rusya'da, yatırımların sayısı da geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 6 azaldı.Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan Dünya Yatırım Raporu'na göre ise Rusya'ya doğrudan yabancı yatırım 2015'tc bir önceki yıla göre yüzde 92 düşüş gösterdi. 


HALKIN YÜZDE 39 U AÇ 

Rus ekonomisi için bir başka problem olan enflasyon da Rusya İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre 2015'te 12,9 seviyesine yükseldi.Rus Alfa Bank yetkilileri, Rusya'da perakende fiyatların 2016'da yüzde 8 artacağı tahminini, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar nedeniyle yüzde 10'a revize etti.Öte yandan Rus devletine ait araştırma şirketi VTsIOM'un geçtiğimiz kasım ayında yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Rus halkının yüzde 39'u yeteri kadar gıda ve giyecek alamıyor. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ PARAMPARÇA 

Uzun yıllar dünya emlak piyasalarının gözdelerinden sayılan Moskova'da, geçtiğimiz yıl konut satışlarında büyük düşüş yaşandı. 


Rusya Federal Kayıt, Kadastro ve Kartografya Servisi verilerine göre, 2015'te Moskova'da, yeni inşa edilen konutlar hariç, 113 bin 779 konut satışı gerçekleşti.Bir önceki yıl 162 bin 38 konut satışının gerçekleştiği Moskova'da, yeni konutlarda da bu yıl 2014 yılına göre yüzde 18 oranında azalma yaşandı. 


ENERJİ PROJELERİ ASKIDA 

500 milyar dolarlık ihracat hacmi bulunan Rusya, son darbeyi en önemli gelir kaynağı olan doğalgaz projelerinden yedi. Rusya'nın dev projeleri askıya alınmaya başladı. Rusya'ya ilk kötü haber Türkiye ile ortak olduğu Türk Akımı Projesi'nden geldi. Pazardaki rakiplerini geride bırakmak isteyen Rusya projenin iptali ile büyük güç kaybetti. Diğer yandan, Çin'e gaz taşımak isteyen Rusya'nın 400 milyar dolar olduğu tahmin edilen boru hattı projesi de ekonomik sorunlar nedeniyle askıya alındı. 


AVRUPA YENİ YOLU BULDU 

Avrupa Birliği ambargo kararına rağmen alım oranını düşüremediği Rus gazının alternatifini buldu. AB. Rus bağımlılığını azaltabilmek için Doğu Akdeniz gazına yöneldi. Ayrıca ABD , Kanada ve Katar'dan gelecek LNG'de AB'nin enerji ihtiyacını karşılayacak. Öte yandan Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya taşınması için en önemli güzergah olarak Türkiye ön plana çıkıyor. AB, Türkiye üzerinden oluşturulacak bir güney enerji koridoruyla Putin'in fişini çekecek. 


Diriliş Postası


Geri Dön