19 / 04 / 2024

İzmir Uzundere'deki dönüşüm ihalesine katılım olmadı!

İzmir Uzundere'deki dönüşüm ihalesine katılım olmadı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2 yıldır üzerinde çalıştığı, Karabağlar Uzundere Mahallesi'ndeki 280 konut ve 33 işyerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi ihalesine yine hiçbir müteahhit katılmadı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2 yıldır üzerinde çalıştığı, Karabağlar Uzundere Mahallesi'ndeki 280 konut ve 33 işyerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi ihalesine yine hiçbir müteahhit katılmadı. Kentsel dönüşümde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyelerinin uyguladığı ilgili kanunlar arasında farklılıklar olduğunu söyleyen  İzmir  Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı Necip Nasır, "Yasadaki bu iki başlılık kaldırılmalı" dedi.

Nasır, Büyükşehir'in 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre; Bakanlığın ise 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'a göre hareket ettiğini hatırlatırken, "Belediye Kanunu'nda yüzde yüz uzlaşma şart. Bu uzlaşma diğer kanunda yok. 6306 sayılı yasa ile süreç yürütülmelidir" diye konuştu.

Mülk sahipleri adına masaya oturan belediyenin müteahhitlerle oranlarda anlaşamadığını dile getiren Nasır, "Yüzde 48-49 oranında arsa sahibinin oranı varken müteahhidin ise yüzde 51'i geçmiyor. Bu bölgede olması gereken, mülk sahibinin oranı yüzde 30-35'tir. Büyükşehir, önce bu oranı belirlemeli, sonra da plan yapıp projelerini ortaya koymalıydı. İzmir plansız, geleceğini göremeyen bir şehir. Master planları yapılıp alt üst ölçekli planların birbiri ile uyarlanmalı dedi.


Yeni Asır





Bu haber Habertürk Egeli'de şu şekilde yer aldı;




İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi için yapılan 2 ihaleye kimsenin girmemesi sonrasında mevzuatta değişikliğe gitme kararı aldı. İhale dosyasında 450 gün olarak belirlenen projenin bitirilmesi süresi 600 güne çıkarıldı. Müteahhitlerin en büyük sıkıntılarından olan sorunun aşılması sonrasında bu kez katılım olması bekleniyor. 

KATILAN OLMADI 

Türkiye'nin "uzlaşmaya dayalı ve yerinde dönüşüm" anlamında ilk kentsel dönüşümünü hayata geçirmek isteyen îzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere projesinin ilk etabında 18 Mayıs tarihinde ihaleye çıkma kararı aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ihale öncesinde İzmirli müteahhitlerle toplanarak "ihaleye girin, projeye sahip çıkın" çağrısına rağmen ilk ihaleye giren olmadı. Mali tekliflerin de 2 Haziran'da alınacağı ihale, katılım olmayınca iptal edildi. Bu gelişmenin üzerine Büyükşehir Belediyesi, yeni bir ihale yapma kararı aldı. Bu kez tarih 16 Haziran olarak belirlendi. Ancak sil baştan yapılan ihaleye de katılım gerçekleşmedi. 

Projenin ihalesine kimsenin girmemesi sonrasında Büyükşehir, ihalenin proje teslim süresinde değişikliğe gitti. Projenin bitirilmesi süresi olan 450 gün, yani 15 ayın firmalara kısa geldiğini belirleyen Büyükşehir, teslim tarihini daha ileriye aldı. Buna göre yeni ihalede yüklenici firmaya 600 gün, yani 20 ay zaman verilecek. 




Habertürk Egeli


Geri Dön