20 / 04 / 2024

İzmir'de 20 yıl sonra imar barışıyla gelen tapu!

İzmir'de 20 yıl sonra imar barışıyla gelen tapu!

İzmir’de Burçoğlu ailesi, 1999’da müteahhit ile arazileri için kat karşılığı inşaat anlaşması yaptı. Ancak müteahhit kaçak kat çıkınca inşaata ruhsat verilmedi. Aile, imar barışı ile tapularını aldı.



İzmir'in Konak ilçesine bağlı Gültepe Mahallesi'nde 1999 yılında müteahhit Celal Altun ile Burçoğlu ailesi arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalandı ve inşaat başladı. İnşaat masraflarını temin etmek için kooperatif kuran ve daireleri erkenden satmaya başlayan yüklenici firma, yapılan sözleşmenin dışına çıkarak 4 kat üzerinden anlaştığı planda 3 kat fazla çıkarak inşaatına devam etti. 

Sabah Gazetesi'nden Eray Arpaşin'in haberine göre, inşa edilen kaçak katlar yüzünden belediyeye yapılan ruhsat başvurusu olumsuz sonuçlandı. Oturma ruhsatı olmayan yapının sahipleri mağdur oldu. Müteahhit tarafından mağdur edilen aileler, Konak Belediyesi'nin yıkıkm kararıyla perişan oldu. Ancak Konak Belediyesi, kaçak olduğu gerekçesiyle ruhsat vermediği binaya elektrik ve su aboneliği yaptı.

20 yıl sonra gelen tapu 

Yıllarca kooperatif üzerinden satılan daireler için Konak Belediyesi'ne ceza ödeyen aileler, açtığı davalarında zaman aşımına uğramasıyla iyice karamsarlığa düşmüştü. 20 yıl boyunca sokakta kalma korkusu yaşayan aileler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İmar Barışı Yasası ile rahat bir nefes aldı. İmar barışından faydalanan aileler 20 yıldır alamadıkları tapularına 1 günde kavuştu. Konak Belediyesi'ne ödedikleri cezaların bir ev parasını geçtiğini söyleyen aileler tapularına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Ailelerin 20 yıllık ruhsat ve tapu mücadelesinde mutlu sona ulaşmasında büyük rol oynayan avukat Bahar Hatır, "Türk Borçlar Kanunu m.97, m.84 ve m.136 Eser sözleşmelerinde 'Müteahhit kendi borcunu yerine getirmedikçe yani ruhsat alamadıkça, arsa sahibinden tapuyu devretmesini bekleyemez' şeklinde düzenlenmiştir. İmar barışı ile ruhsat problemi çözüldüğü için tapu nihayet sahiplerine verildi. Aileler için 20 yıllık bir zafer oldu diyebiliriz. Artık güvenle kafalarında bir soru kalmadan huzur içinde evlerinde oturacaklar" ifadelerini kullandı.

 


Geri Dön