20 / 04 / 2024

İzmir’de bir villaya 150 bin lira zam yapıldı!

İzmir’de bir villaya 150 bin lira zam yapıldı!

İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem sonrasında tüm ülke kenetlenirken bazı fırsatçılar bu zor günleri fırsat bildi. Öyle ki bir vatandaş, villaya bir



İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde tüm ülke seferber oldu. Bazı otel işletmeleri kapılarını açarken bazı ev sahipleri de evlerini vatandaşlara açtı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; İzmir'de yaşanan depremde emlak fırsatçıları büyük tepki topladı.

Acil olarak evlerini taşımak zorunda kalan ev sahipleri boş ev bulmakta zorlanırken bazı emlakçıların kendilerine fırsatçılık yaptığı iddia edildi. Ayrıca bazı nakliye firmalarının da vatandaşlardan iki katı ücret talep ettiği belirtildi. 

Bayraklı’da yetkililer tarafından ağır hasarlı olarak gösterilen bir binada yaşayan Süleyman Güler, “Binamız ağır hasarlı. Hemen eşyalarımdan bir kısmını alıp çıktım. Şimdi yeni ev bakıyorum. Bazı emlakçılar ellerinde ev olmamasına rağmen yardımcı olmaya çalışıyor. Zaten  İzmir  böyle bir şehir. Ama bir kaç emlakçı gerçekten bu dönemde davranılması gerektiği gibi davranmıyor. Bunu da gördük. Biz açıkta kaldık. Onlar bu durumda 400-500 lira fazla kira talep ediyor. Bize bir sürü kriter soruyor. Böyle zamanda bu şekilde davranılmaz” sözleri ile yaşadıklarını anlattı.

Villaya bir günde 150 bin lira zam 

İzmir Karşıyaka’da Uğur Berkant Balta isimli emlak ofis sahibi İzmir’de az katlı ve müstakil evlere talebin depremden sonra arttığını söyledi. 1 günde satılık villa fiyatında 150 bin lira zam yapan mülk sahibi olduğunu belirten Balta, “Urla’da bir villa 850 bine ilandaydı. Müşteri geldi mülk sahibi 1 milyon dedi” dedi.

Balta konuşmasının devamında şunları kaydetti “Bornova’dan arayanlar az katlı ve 2010 sonrası yapılmış ev soruyor. Maddi durumu iyi olanlar ‘rakam önemli değil güvenli ev arıyorum’ diyor. Önümüzdeki dönemde Urla, Çeşme ve Sasalı’da fiyatlar daha da artacak.”

Deprem nedeniyle evi hasar gören çoğu vatandaş Manisa'ya taşınıyor.  Hasarlı binaların boşaltılması için vatandaşa 105 saatlik bir süre verildi. Taşınma telaşının talebi arttırdığına işaret eden nakliye firması sahibi Emrullah Aşkın, “Dünden bu yana çok fazla arayan var. Evlere camdan asansörle giriyoruz. Acil operasyon yapıyoruz” dedi. 

Aşkın konuşmasının devamında, "Biz acil taleplere yanıt veriyoruz. Dün akşamdan itibaren çok sayıda vatandaş bizleri arıyor. Kimse evine girmeye cesaret edemiyor ancak hepsi eşyalarını bir şekilde almaya mecbur. Biz hafif hasarlı ve yetkili birimler tarafından kontrol edilmiş binalara girmeyi kabul ediyoruz. Sadece asansörlü vinçleri kullanıyoruz. Bina girişi ve merpenleri kullanmak yasak. Çoğu binalarda merpenler hasarlı. Camdan eşyaları alıp kamyona yüklüyoruz” diye konuştu.
Eşyalar 2 bin liraya taşınıyor

Eşyaların normal bir taşınma gibi aşağı indirilmediğini belirten  Aşkın, “Çok fazla kolileme yapamıyoruz. Hızla eşyaları poşetleyip aşağı indiriyoruz. Çok büyük ve ağır eşyaları indirmiyoruz. Taşıma işleri için 2 bin lira alıyoruz. Bu daha önceden daha pahalıydı ama bu dönemde herkesin bir birine ihtiyacı var” diye konuştu.
Çevre şehirlere taşınıyorlar
Dün geceden itibaren çok sayıda vatandaş için taşıma işlemi yaptıklarını belirten esnaf da vatandaşların eşyalarını ilk olarak tanıdıkları bulunan yakın ilçelere ve şehirlere götürdüklerini söyledi.  Bir esnaf, “Dün sadece bir binada 5-6 daireyi taşıdık. İnsanlar Çeşme ve Manisa’nın ilçelerine gidiyor” dedi.

Çeşme'ye 4 bin lira 

Bayraklı'da yaşayan bir vatandaş, acil olarak ev aradıklarını ancak bulamadıklarını dile getirdi. Özellikle daha yamaç ve kayalık olan bölgelerde ev aradıklarını ancak bulamadıklarını aktaran bina sakini, “Evimizi boşalttık. Ev bulmak da zor. Bir de taşınmak zorunda olduğumuz için işin nakliye tarafı var. Şu anda en yakın yerlere bile 1500-2000 bin lira isteniyor. Dün Çeşme’ye giden komşumuz 4 bin lira nakliye ücreti ödedi bu normalde yarı yarıya daha azdı. Anlıyorum iş tehlikeli ama bu fiyatlar da olmaz” şeklinde konuştu. 

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan bazı emlakçılar ise fırsatçılık yapan emlakçıların resmi makamlara bildirilmesi gerektiğini dile getirdi. di. Bölgede emlakçılık yapan bir esnaf, “Biz yardıma ihtiyacı olan herkese şartsız koşuyoruz. İzmirli olmak bunu gerektirir o kişilerin sayısı da bir elin parmağını geçmez” dedi.

Deprem sonrası İzmir'de ev kiraları arttı!


Geri Dön