24 / 04 / 2024

İzmir deprem konutları 26 Kasım'da teslim edilecek!

İzmir deprem konutları 26 Kasım'da teslim edilecek!

30 Ekim 2020'de meydana gelen deprem sonrasında yıkılan ve hasara uğrayan evlerin yerine inşa edilen evlerin teslimi için geri sayımı başladı. Konutların teslimi 26 Kasım'da yapılacak.



İzmir’de önceki sene 30 Ekim’de meydana gelen yıkıcı depremin izleri ortadan kaldırılıyor. Yeni Şafak'tan Yusuf Özdemir'in haberine göre; depremde evleri yıkılan ve devletin yaptığı eşya/kira yardımıyla yaralarını saran aileler, sıcak yuvalarına kavuşmak için gün sayıyor. 6,6 şiddetindeki depremde 17 bina tamamen ya da kısmen yıkılmış, enkaz altında kalan 116 kişi yaşamını yitirmişti. Yitirilen canların acısı tazeliğini korurken, depremin geride bıraktığı izler büyük oranda ortadan kalktı. Sırada ise felaket nedeniyle evlerini kaybeden vatandaşların evlerine kavuşması var.

İzmir deprem konutları 26 Kasım da teslim edilecek!

Yeni binalar inşa edildi 

Deprem sonrasında 213 bin bina tek tek incelenerek hasar tespit çalışmaları gerçekleşti. 680 ağır hasarlı bina boşaltılıp, aileler kira ve eşya yardımı yapılarak başka konutlara yerleştirilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ, yıkılan binaların yeniden inşaatı için ilk kazmayı Şubat 2021’de vurdu. Çalışmalarda son aşamaya gelindi. Önceki sene yürekleri yakan görüntülerin yerine yeni binalar inşa edildi. 

YÜZLERİ GÜLDÜRECEK

Her yerde hummalı bir çalışma gerçekleşiyor. Bayraklı’da yer alan 7 alanda 1440 konut yapıldı. Bu konutların 749’u 26 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir törenle hak sahiplerine verilecek. Geri kalan konutların da yılbaşından itibaren hak sahiplerine verilmesi hedefleniyor.  Konutlar en ince ayrıntısına kadar düşünülüp dizayn edildi. Birinci sınıf malzemelerin kullanıldığı konutlar, afetzedelerin yüzünü güldürecek.

8 etapta çalışma var

Bayraklı bölgesinde yer alan 7 proje dışında  İzmir  Şehir Hastanesi’nin yanında belirlenen rezerv alanda da çalışmalar aralıksız devam ediyor. 3 bin 649 konutluk projenin de 2022 senesinin Mart ayında tamamlanması hedefleniyor. İnşaatına devam edilen konutlarla ilgili konuşan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak şunları kaydetti: “Şehir hastanesinin yanında 375 hektar bir alanı rezerv alan olarak belirledik. Burada 8 etap halinde 3 bin 649 konutun yapımına başladık. Çalışmalar Bakanlığımız ve  TOKİ  Başkanlığı koordinasyonunda hızlı şekilde ilerliyor. Bu konutları da Mart ayı itibariyle etaplar halinde hak sahiplerine teslim etmeye başlayacağız. Bu süreç içinde 2 binin üzerinde vatandaşımıza eşya ve kira yardımı yaptık, vatandaşlarımıza evlerini teslim edinceye kadar da kira yardımı yapmaya devam edeceğiz.”

İzmir deprem konutları 26 Kasım da teslim edilecek!

O acıları hatırlamak istemiyoruz

Büyük oranda inşaatı biten 1440 konutluk projedeki hak sahiplerinden birisi de depremde annesini kaybeden, kendisi de 91 saat sonra enkaz altından çıkarılan, İzmir depreminin simgesi olan Ayda bebeğin ailesi. Baba Uğur Gezgin yaşadıklarını anlattı.  Gezgin şunları söyledi: “Eşimi kaybetmenin acısını yaşıyorum; ancak kızım Ayda’nın bir mucize eseri enkaz altından canlı olarak çıkması beni hayata bağladı. Ayda ve abisi ile birbirimize sarıldık, hayata devam ediyoruz. Çocuklarıma annelerinin depremde vefat ettiğini söylemek çok zor oldu. Ayda annesini çok özlediğini söylüyor. Yeni yeni toparlanmaya başladı.”

İzmir deprem konutlarında son durum ne? 


 


Geri Dön