24 / 04 / 2024

İzmir’de depremzedeler 3 bin konutluk proje!

İzmir’de depremzedeler 3 bin konutluk proje!

İzmir’de depremzedeler için yapılması planlanan 3 bin konutluk projede, sosyal ve kültürel tesislerin yanı sıra okul, cami ve bir de millet bahçesi bulunuyor.



İzmir'i derinden etkileyen 6.6 büyüklüğüne sahip depremin yıkımı ağır oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarında 506 apartman hakkında ağır hasarlı olduğu için yıkım kararı alındı. Evsiz kalan 15 bin kişi şehrin çeşitli yerlerinde kurulan çadır kentlere taşındı. Depremin ardından evleri yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşların çeşitli kurumlar tarafından geçici süreyle ihtiyaçları giderilirken rezerv konut alanıyla ilgili çalışmalarda da önemli bir aşamaya gelindi. 

TASLAK PLAN BELLİ OLDU

Sabah'tan Ertan Gürcaner'in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, evleri yıkılan vatandaşların bulundukları yerden istemeleri durumunda 2+1, rezerv konut alanından talep etmeleriyle 3+1 daire sahibi olabileceklerini açıklamıştı. Maliyetine, düşük faizli ve uzun yıllar ödemeli yeni konutların taslak planı belirlendi.
Bayraklı Şehir Hastanesi'nin hemen yanında başlayan ve tünellerin üzerinden itibaren geniş alana yayılan 3 bin konutluk alanda eğitim alanı olarak anaokulu, ilkokul, orta okul ve lise bulunuyor. Sosyal tesis alanı ve kültürel tesis alanının bulunduğu alanda iki adet cami yerinin de ayrıldığı görüldü. Konut alanı tünellerin üzerine doğru bir hilal şeklini alırken Bayraklı Doğançay Köyü bölgesine doğru arka alanda da geniş konut stok alanı bulunuyor.

MİLLET BAHÇESİ

Bakanlık, rezerv konut alanının yapılacağı bölge içerisinde geniş bir millet bahçesi alanı da planladı. Vaziyet planında bu alanın mevcut yerleşim yerlerine yakın bölgede oluyor. Daha önce Bayraklı Belediyesi'nin kurban yeri olarak kullandığı, Büyükşehir Belediyesi'nin ise Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Kapalı Spor Salonu ile Yaşam Parkı yaptığı alanın yakınında yer alan millet bahçesinin planlandığı alanda şu anda bir yapı yer alıyor. Bakan Kurum, "İlk etapta 3 bin konut planlıyoruz, zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek şekliyle bir projelendirme yaptık. Hızlı bir şekilde depremde hasar gören vatandaşlarımızın sıcak yuvalarının inşasını gerçekleştirip bir yıl içerisinde sağlam konutlarımızı inşallah vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız" diye konuşmuştu.

GEÇİCİ BARINMA MERKEZİNE İLK KONTEYNERLER GELDİ

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında evleri zarar gören vatandaşlar için yapılması planlanan geçici barınma merkezine ilk konteynerler yerleştiriliyor. Depremde yıkılan veya yıkılma tehlikesi karşısında kontrollü yıkımı düzenlenen binalarda yaşayanların kullanımıyla ilgili AFAD tarafından bin konteynerden meydana gelen geçici barınma merkezinin hafriyat çalışmaları tamamlandı. Haydar Aliyev Caddesi'nde kurulması planalan geçici barınma merkezine ilk konteynerler geldi. Bin konteyner ve sosyal donatı alanları kısa süre içerisinde hizmete açılacak.


Geri Dön