28 / 03 / 2024

İzmir'de konut satışları düştü mü?

İzmir'de konut satışları düştü mü?

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılı Ekim ayında İzmir’de 9 bin 12 olan konut satışı, 2020 yılı Ekim ayında yüzde 24,0 oranında azaldı ve 6 bin 846 oldu.



TÜİK  İzmir  Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılı Ekim ayında İzmir’de 9 bin 12 olan konut satışı, 2020 yılı Ekim ayında yüzde 24,0 oranında azalarak 6 bin 846 oldu. İnşaat ve gayrimenkul sektörüne özel dijital pazarlama şirketi Gayrimenkul PR, İzmir’de konut satış oranlarında ve fiyatlarında çok daha sert düşüşlerin beklendiğini söyledi.

Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarında İzmir’in kapsadığı pay yüzde 5,7 oranında kalırken, ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,4 oranında azaldı ve bin 797 oldu. İzmir’de toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 26,2 oldu

 

İpotekli konut satışları yüzde 54 oranında düştü

 

İzmir'de ipotekli konut satışları bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 53,9 oranında azalarak bin 692 oldu. İzmir’de Ekim'de satışı yapılan konutların yüzde 24,7’si ipotekli satış oldu. İpotekli satışların yüzde 26,1’ini ilk satış, yüzde 73,9’unu ise ikinci el satışlar meydana getirdi.  Diğer konut satışlarının yüzde 26,3’ünü ilk satış, yüzde 73,7’sini ikinci el satışlar meydana getirdi.

Nüfusu 150 bin üzeri ve konut satış sayısı yüksek olan ilçelerde, İzmir'de 2020 Ekim'de en fazla konut satışı Buca’da gerçekleşti. 2020 Ekim'de Buca’da 750 konut satılırken, Buca’yı 730 konut satışı ile Karşıyaka, 534 konut satışı ile Torbalı, 532 konut satışı ile Karabağlar, 453 konut satışı ile Bornova, 405 konut satışı ile Çiğli, 356 konut satışı ile Konak ve 279 konut satışı ile Bayraklı izledi.

 

Gayrimenkul PR; ‘İnşaat firmaları güven inşa etmeli’

 

TÜİK Konut satışlarını analiz eden İnşaat ve gayrimenkul sektörüne özel dijital pazarlama şirketi Gayrimenkul PR, konut satış oranlarının ve fiyatların dramatik bir şekilde düşmeye devam edeceğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı yaptı:

"Avantajlı kredi döneminde suni alımlar ve yaşanan kaos, konut satışlarındaki tüm endeks değerlerini alt üst etti. İnşaat firmaları ve mülk sahipleri o dönemde satılmış fiyatları baz alarak, fiyatlarını piyasa değerinin üstünde tutmaya devam etti. Dövizin dalgalanması, piyasadaki nakit akışını durması ve ekonomik koşullar, tüketicilerin önceliklerini değiştirdi. İzmir’de konut fiyatları hala denge rakamlarını bulamadı. İzmir konut piyasası, 2019 yılındaki durgunluk seviyelerinin bile altına düştü. Depremden sonra İzmir’in ikinci el ve sıfır konut piyasasını oldukça kritik bir süreç bekliyor. Konut satışları ve fiyatları düşmeye devam edecek. Gayrimenkul PR olarak doğru fiyat analizine ve yurt dışı müşteri portföyümüzü daha da artırmaya odaklandık. Önümüzdeki süreçte inşaat firmaları ve emlak ofisleri odak noktalarını satışa değil, advertorial çalışmalarına yoğunlaştırmalı Tüketicilerde güveni ve itibarı sağlayan inşaat firmaları ve emlak ofisler rakiplerine göre daha güçlü duruş sergileyecek ve finansal performanslarını koruyacak"

 

2020 Ekim'de 119 bin 574 konut satıldı!


Geri Dön