24 / 04 / 2024

Kırşehir’de konut satışları düşmüyor!

Kırşehir’de konut satışları düşmüyor!

Ülkede ve Kırşehir’de yaşanan ekonomideki durgunluğa rağmen, bölgede konut satışları düşmüyor. Kriz, Kırşehir'den ev almayı engellemiyor.



Son aylarda ülkemiz genelinde olduğu gibi Kırşehir’de piyasalarda yaşanan olumsuzluk artarak devam ederken, konut satışında düşüşün yaşanmaması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz 2016 yılının Ocak ayında 324 konut satılırken, bu yıl aynı dönemde satılan konut sayısı 273’e düştü. Ancak buna rağmen bu rakamın çevre illere göre yüksek olduğu bildirildi. Kırşehir’de yaşanan ekonomik kriz başta küçük esnaf ve sanatkarları olmak üzere her kesimi yakından etkiliyor. Günlerde doğru dürüst satış yapamayan, hatta siftahsız günler geçiren esnaf ve sanatkarlar “Kırşehir’de küçük esnaf ve sanatkar günden güne kötü bir duruma geliyor. Bırakın kendi masrafımızı karşılamayı işyerimizin masrafını bile karşılayamıyoruz. Ne çalıştırdığımız elemanın parasını verebiliyoruz, ne de SGK primlerini ödeyebiliyoruz. Siftahsız günler yaşıyoruz. Piyasalarda bu durum devam ederse, pek çok kişi kapısına kilit vurmak zorunda kalacak. Yalnız bizim anlayamadığımız herkes paramız yok, işimiz yok diye ağlarken konut ya da otomobil almalarını da anlayamıyoruz” diye konuştular.


HÜKÜMET ESNAF İÇİN BİR ŞEYLER YAPMALI 

Hükümetin esnaf ve sanatkarları rahatlatması ve piyasalarda yaşanan endişe ve tedirginlikleri ortadan kaldırması için bir takım kararlar alması gerektiğini de belirten Kırşehirli esnaf ve sanatkarlar, bu konuda hiçbir şey yapılmaması halinde küçük esnaf ve sanatkarın faaliyetlerine son vererek, işsizler ordusuna katılacağını söylediler. Hükümetin küçük esnaf ve sanatkarı rahatlamak için aldığı destekleme ve kredi kararlarına rağmen, rahatlamadığı ve günden güne borç batağına saplandığı öğrenilirken, Kırşehir’de konut fiyatlarının yüksekliğine rağmen alıcı bulması dikkat çekiyor. Özellikle Kırşehir Belediyesi tarafından Ahi Evran Mahallesi’nde yaptırdığı Kent Park’ın ardından bu bölgede konut fiyatları 200 bin liradan 500 bin liraya kadar yükseldi. İnşaat firmaları bu bölgede konut yapımına hız verdi. Ahi Evran Mahallesi ile Nasuhdede Mahallesi’nde konut yapımının artmasına dikkat çeken vatandaşlar, bu bölgede arsa fiyatları ile konut fiyatların da yükseldiğini, müşterilerin daha temelden konut satın aldığına dikkat çektiler. 


KİRA DEĞERLERİ EN ÇOK KIRŞEHİR’DE YÜKSELDİ 

Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.14 oranında azalış, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6.06 oranında artış gerçekleşti. Ocak ayında Kırşehir‘de metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.03 oranında artarken, Kırşehir kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Kırşehir’de konut kiralarını Suriyeli ve Iraklıların arttırdığını belirten vatandaşlar, şehir merkezinde en ucuz konut kirasının 500 liradan başladığını, kenar mahallelerde bile kiraların 300‐400 liradan aşağı olmadığını söylediler. Öte yandan 2016 yılında yaşanan sıkıntılı süreçlere rağmen rekor konut satışları gerçekleşti. Konut satışlarındaki artışta uzun vadeli kredilerin katkısının büyük olduğu belirtilirken, Türkiye’de daire satışları Ocak 2017’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarak 95 bin 389 oldu. Son yıllarda durgunluktan dolayı piyasadaki sıkıntılar, 2017 yılı Ocak ayındaki verilerle umutlandırırken, ilimiz Kırşehir’de Bağbaşı’nın ardından Özbağ ve Boztepe’de de yapılması planlanan  TOKİ  konutlarının inşaat Kırşehir’de Bağbaşı’nın ardından Özbağ ve Boztepe’de de yapılması planlanan TOKİ konutlarının inşaat firmalarının satışlarını az da olsa etkilediği görülüyor. 2017 yılı Ocak ayında 97’si ipotekli, 176’sı diğer satışlar olmak üzere 273 konut satışı gerçekleşirken, 2016 yılı Ocak ayında toplam 201 konut satışının 60’ı ipotekli satışları, 141’i diğer satışları oluşturdu. 


120 KONUTTA İLK SATIŞ 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 yılı Ocak ayı konut satış istatistiklerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre ipotekli konut satışlarında artışın olduğu Kırşehir’de, 120 konut ilk kez satıldı. 2017 yılı Ocak ayında satışı yapılan 273 konuttan 120’si ilk, 153’ü de ikinci kez satıldı. 2016 yılı Ocak ayında ise toplam 201 konuttan 98’i ilk satış, 103’ü ikinci el satış içinde yer aldı. Ekonomik krizler nedeniyle konutların ipoteklenmesi ve bu şekilde satışlarının yapılmasında yıllara göre artış olurken, Kırşehir’de toplam 97 konutun satışı ipotekli olarak gerçekleşti. İpotekli konutlar arasında 40’ı ilk satış, 57’si de ikinci el satışları oluşturdu. 2016 yılı Ocak ayında 60 ipotekli konut satışının 24’ü ilk satışı, 36’sı ikinci el satışı oluşturdu. Diğer konut satışlarında Ocak ayında 176 konut yer alırken, bunlardan 80’i ilk, 96’sı ikinci el satışla el değiştirdi. Kırşehir’de geçtiğimiz yılın aynı döneminde toplam 141 konuttan 74’ü ilk, 67’si ikinci el satış yapılarak diğer konut satışları içerisinde yer aldı. 




Kırşehir Çiğdem


Geri Dön