25 / 04 / 2024

İzmir'de yapısal dönüşüm yapılıyor!

İzmir'de yapısal dönüşüm yapılıyor!

"İzmir'de kentsel değil yapısal dönüşüm yapılıyor" diyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir'de deprem riskine dikkat çekti.



Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İzmir'deki deprem riskine dikkat çekerek kentsel dönüşümün yanlış yorumlandığını söyledi. İzmir'de kentsel dönüşüm yerine yapısal dönüşüm yapıldığını ifade eden Ercan, “İzmir'de deprem riski hiçbir zaman azalmamıştır. Depremler daima kötü yapıları seçlerler. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmeli” dedi.


Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan 17 Ağustos 1999 depreminin ardından deprem ile ilgili her şeyin öğrenildiğini ancak uygulamada birtakım sıkıntılar olduğunu söyledi. Ercan, bu noktada çıkarılan kentsel dönüşüm yasasının çok önemli olduğunu fakat yasanın İzmir'de yanlış yorumlandığını ifade ederek şöyle konuştu:


KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL KENTSEL ÖTELENME


“17 Ağustos 1999 depreminin ardından gerek yöneticiler gerek toplum deprem konusunda neredeyse her şeyi öğrendi. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm yasası çıkarıldı. Kentsel dönüşüm yasası konuyla ilgili gerekenleri eksiksiz olarak tanımladı. Ancak kentsel dönüşüm İzmir'de yanlış yorumlandı. Kentsel dönüşüm kentin çağdaş bir şekilde dönüşümüyle ve buna uygun bir planlamayla yapılır. Bölgesel planlanan, yeşil alanları bol, ulaşım sorununu çözen bir kentsel dönüşümden bahsediyoruz. İzmir'de ne yazık ki böyle olmadı. İzmir'de şu anda kentsel dönüşümden çok yapısal dönüşüm oluyor. Özellikle yerin dayanıksız olduğu Karşıyaka bölgesinde bunun örneklerini görebiliyoruz. Bu bölgede yol genişlikleri değişmiyor. Yapı yüksekliği arttığı için kişi yoğunluğu artıyor. Böylece altyapı sorunları ortaya çıkıyor. Bunlarda kentsel dönüşüm yasasının bir parçası olarak yapılıyor. Şu anda yapılan kentsel dönüşüm değil yapısal dönüşümdür. Ayrıca kentin değer kazanan yerlerinde arsaların değerine bakılarak yoksulların elinden evleri ucuz fiyatlara alınıyor. Bu insanlar kentin dışındaki toplu konutlara kayıyorlar. Buna da kentsel ötelenme diyoruz. Sonuç olarak yapısal dönüşümün ve kentsel ötelenmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bunlardan bir an önce vazgeçilmeli.”


Depremlerin daima kötü yapıları seçtiğini vurgulayan Ercan, “İzmir'de deprem riski hiçbir zaman azalmamıştır.  İzmir  körfezi milyonlarca yıldır bir göçüntü alanıdır. Bana göre İzmir'in depremi Midilli'nin önünde olacaktır. Midilli'de olacak 7.3 büyüklüğünde bir deprem İzmir'de 6.2 şiddetinde hissedilecektir. Depremler daima kötü yapıları seçerler. Depremden hiçbir hata kaçmaz” diye konuştu.



Doğukan Fikri FİDAN/Yenigün


Geri Dön