23 / 04 / 2024

İzmir'de yıkılan 5 binanın gerçekleri ortaya çıktı!

İzmir'de yıkılan 5 binanın gerçekleri ortaya çıktı!

30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen deprem sonucunda yıkılan binalarla ile ilgili detaylar belli oldu. 5 ayrı iddianame hazırlanırken 29 kişi hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” 20 yıla kadar hapisleri istendi. 



30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem sonrasında enkaz olan apartmanlarla ilgili 5 ayrı iddianame hazırlandı. Sabah'tan Mustafa Sait Özkan'ın haberine göre; hazırlanan iddinamade binaların projelendirilmesindeki eksikler, malzeme eksikleri, denetimlerin yetersiz olması nedeniyle 11 kişinin öldüğü Yılmaz Erbek apartmanında sorumlu olan 2'si tutuklu 11 şüpheli hakkında savcılık şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Depremlerin değil, binaların kanuna, yönetmeliğe, bilimsel gerçekliklere uygun olarak yapılmamasının vatandaşlarımızın ölümlerine ve yaralanmasına neden oldu."

İzmir de yıkılan 5 binanın gerçekleri ortaya çıktı!

20 yıla kada hapis

36 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı'nda 5'i tutuklu 9 isim şüpheli bulundu. Şüphelilerin "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçu nedeniyle 20 yıl hapsi istendi. 30 kişinin hayatını kaybettiği Emrah Bey Apartmanı'nda ise 1'i tutuklu 3 şüpheli bulundu. "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 20 yıla kadar hapisleri istendi. 

Doğanlar Apartmanı'nda 15 kişi hayatını kaybederken 11 kişi de yaralandı. 2'si tutuklu 11 isim şüpheli olarak yer aldı. Şüphelilere "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 20 yıla kadar hapsi istendi. 

11 kişinin yaşamını yitirdiği Yağcıoğlu Apartmanı'nda ise Tutuklanan müteahhit Şerafettin Ağar ve mühendis Orhan Ayber şüpheli konumda yer aldı. Şüphelilerin "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 20 yıla kadar hapisleri istendi. 

İzmir de yıkılan 5 binanın gerçekleri ortaya çıktı!

Savcının değerlendirmesi 

Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili hazırlanan iddiname oldukça dikkat çekici oldu. İddianamede yer alan ifadeler göre;  deprem yönetmeliğine, imar kanununa, yapı denetim kanunundaki düzenlemeye ve yüklenen görev ile sorumluluklara  uyulmadı. Şüpheliler uyması gereken yüküm ve sorumluluklara uymadı. İddianamede, "Depremlerin değil, binaların kanuna, yönetmeliğe, bilimsel gerçekliklere uygun olarak yapılmamasının vatandaşlarımızın ölümlerine ve yaralanmasına neden olduğu" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Kurallara uyulmadı

İddia edilen suçları kabul etmeyen şüpheliler kasıt veya kusurlarının olmadığını öne sürdü. İddianamede İzmir'in birinci deprem kuşağında yer aldığı ve şüphelilerin kurallara uymayarak gerçekleştirdiği işlemlerinin sonuçları öngördükleri ifade edildi. Emrah Apartmanı inşa edildiği dönemde şüphelilerin ait mevzuatlara, yapı tekniğine ve mesleklerinin gerektirdiği kurallara uymadıkları  ve yeterli malzeme kullanımı yapılmadığı belirtildi.

İzmir'de çöken Emrah Apartmanı'nın müteahhidinin oğluna takipsizlik kararı!


Geri Dön