28 / 03 / 2024

İzmir'deki kentsel dönüşümde zaman kaybedilmemeli!

İzmir'deki kentsel dönüşümde zaman kaybedilmemeli!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'de kentsel dönüşüm için artık zaman kaybedilememesi gerektiğini söyledi!



Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'de kentsel dönüşüm için artık zaman kaybedilememesi gerektiğini söyledi.


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'de kentsel dönüşüm için artık zaman kaybedilememesi gerektiğini belirterek, "Genel siyasi irade ve yerel siyasi irade el ele mücadele vermeli. Kentsel dönüşüm uygulamaları geniş çaplı bir şekilde başlatılmadıkça deprem facialarının bilançosunu ağır bir şekilde ödemeye devam edeceğiz" dedi. 


Kanun ve yönetmelikler çıktığından beri kentsel dönüşüm için çok değerli ve uzun bir zamanın bireysel bazı örnekler hariç vatandaş-mütehahhit arasında sonuca varamayan pay pazarlıkları ile geçtiğine dikkat çeken Hüseyin Aslan, bilen bilmeyen birçok kişinin kafa karıştırdığını ve vatandaşların çaresiz kaderine terk edildiğini söyledi. Aslan, "Çözüm, siyasi iradenin vatandaşlara kentsel dönüşümün yasal olarak zorunlu olduğunu ve yapılacağını anlatması, vatandaşla müteahhit arasında hakça pay paylaşımını sağlayacak ortamın yaratılmasına öncülük etmesi" dedi. 


Bina yaşı ortalama 25 yıl 


İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 yıl üzeri olduğuna, Sayıştay raporlarına göre kaçak yapılaşmanın yüzde 6065 olarak tespit edildiğine dikkat çeken Aslan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre  İzmir  genelinde 313 bin binanın kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesinin düşünüldüğünü söyledi. 


Aslan, İzmir'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 918.16 hektar, Büyükşehir Belediyesi'nin 305.47 hektar olmak üzere toplam 1 milyon 222 bin 63 hektarlık alanın kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edildiğini ancak henüz somut bir adımın ortaya çıkmadığını belirtti. Aslan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerde henüz bir dönüşüm olmazken kent merkezlerinde bina yenilemenin sürdüğünü söyledi.  


Ada ve parsel bazında dönüşüm 


Ege Koop'un dar ve orta gelirli vatandaşlar için hep bir fırsat olduğunu kaydeden Aslan, "Bugün Egekent'ler, Evka'largöz önüne alındığında içinde alışveriş merkezi, camisi, okulu olan bir kompleks ne yazık ki bir daha hayata geçirilemedi. Bu yeni yasayla ada ve parsel bazında dönüşüm yaparak bu mümkün. Bunun için yerel yönetimler ve bakanlığın ortak bir çalışmayla hızlı bir şekilde bunu yapmaları gerekiyor" diye konuştu. 


Döviz yerine konuta yatırım 


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, konuta yapılan yatırımın her zaman ve her koşulda kazandırdığını belirterek, "İstikrarlı kazanç konutla mümkün oluyor. Çunku yatırımcılar seyri belirsiz yatırım serüvenleriyle ancak kayıp yaşıyor ve cebindeki parasından oluyor. Oysa parasını konuta yatıran yurttaşlarımız, karını ve kazancını garantilemiş oluyor. Dövizdeki artış, yan sektörleriyle 300 kalemden oluşan, demirden çimentoya pek çok kalemde yaşanacak artışlarla önümüzdeki aylarda kon ut fiyatı arında da artışa neden olacaktır. Bu nedenle; bugünden konuta yapılacak yatırım, yatırımcısına ciddi avantaj sağlayacak" dedi. 


Turgutlu ve Çiğlide iki yeni proje daha 


Yakın zamanda Turgutlu'da bir projeyle Egelilerin karşısına çıkacaklarını belirten Hüseyin Aslan, "Çiğli İzmir Körfezi Evleri projemiz şu anda son aşamaya geldi. Yakın bir zamanda temeli atacağız. Aynca İzmir dışındaki ilk projemizi ise Turgutlu'da gerçekleştiriyoruz. Onun da proje çalışmaları bitmek üzere. Turgutlu da 14'üncü projemiz olacak" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön