26 / 04 / 2024

İzmir’deki kentsel dönüşümün Türkiye’de örneği yok!

İzmir’deki kentsel dönüşümün Türkiye’de örneği yok!

İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi onaylandı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı son oturumunda konuşan Aziz Kocaoğlu, ''İzmir’deki kentsel dönüşümün Türkiye’de örneği yok'' diye konuştu.



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı son oturumu gerçekleşti. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Mali Yılı Performans Programı ve Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Mali Yılı Bütçesi ve İzleyen Yıllar Bütçesi onaylandı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, oturumda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, AK Partili Ali Kökoğuz’un Körfez’in koktuğuna yönelik eleştirilere cevap verdi. Kocaoğlu, “Ben sana bir kayık alayım, bir dolaş bakalım neresi kokuyormuş? Bunu söyleye söyleye sayın Cumhurbaşkanına da söylettiniz” diye konuştu.

Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Kökoğuz, İzmir’in modern kentlerin gerisinde kaldığını iddia etti. Büyükşehir Belediyesi’ni plansız ve programsız iş yapmakla suçlayan Ali Kökoğuz, “2019 yılı için ihaleye çıkacak yeni proje bulunmadığından, hemşerilerimiz, olmayan yatırımlarla avutulmakta. Yüzde 60’ı gecekondu olan İzmir’imizin 10 yıldan beri kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmediniz. Modern bir kente gerekli yeşil alan miktarını yetersiz bıraktınız” dedi.

Konuşmaların ardından araya giren Aziz Kocaoğlu da, “Ayıp ya, bak dönem bitiyor. Yarın bir gün yüz yüze bakacağız. Yakışmıyor. Sizin derdiniz nedir? Söyleyin bakayım” diye konuştu. Kocaoğlu, Tarihi bölgelere, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde  İzmir  kurulduğundan beri bizim gösterdiğimiz hassasiyeti, harcadığımız parayı bir Allah’ın kulu harcamadı. Yeşildere’de bütün heyelan bölgelerini boşalttık,  TOKİ  ile birlikte yapacaktık ama onlar vazgeçti. Paranın yüzde 100’ünü karşıladık. Yere bakacak biri varsa TOKİ’dir. Kadifekale sur duvarlarını restore ettik, tiyatroyu kamulaştırdık, 163 ev kamulaştırdık, herkese konut verdik. Agora’da 35 milyon TL’lik kamulaştırma yaptık. Bütün kazıların finansmanının bedelinin yüzde 90’ını Büyükşehir Belediyesi ödemektedir. Her sene kazılar devam etsin diye verdiğimiz para 6 milyondur. Kültür Bakanlığı, Türkiye genelinde 6 milyon harcadı.” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olduğu yönündeki iddialare reddeden Kocaoğlu, “Kentsel dönüşümde elinizi vicdanınıza koyacaksınız. İzmir’de yapılan kentsel dönüşümün Türkiye’de örneği yok. Bakanlığın kentsel dönüşüm diye açıkladıklarının bir tanesi kentsel dönüşüm değildir. Aynı alana yoğunluk verilerek bina yenilenmesidir. Biz bina yenilenmesinden bahsetmiyoruz. Biz kent yaratmaktan bahsediyoruz. Uzundere, Örnekköy öyledir. Biz oraya 8 kat vermişiz. Karabağlar’da heyelan bölgesi için yeni jeoloji raporu çıkarıldı. Oraya yüksek yapılar yapmak ve kamuyu bulaştırmak için de İller Bankasını yüzde 25 ortak etmek midir kentsel dönüşüm? Orada insan yok,  30-40 kişiyle projeye insan bulaştırmak için anlaşma yaptılar. Örnekler orada duruyor, vatandaş ikisine de bakar. Kim nasıl yapmış, bakar ve toplu değerlendirir” dedi. Kocaoğlu, açıklamasının sonunda, AK Partili Meclis üyelerinin tavırlarını eleştirerek, “AK Partili arkadaşların tavır, davranış ve konuşmalarından memnun olmadığımı ifade etmek istiyorum. Hakareti ima eden laflarla İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve İzmir’i yönlendiremezsiniz. Yazıktır, kötü söz de, iyi söz de, adamlık da şahsın kendisine aittir”  açıklamasında bulundu.


Geri Dön