19 / 04 / 2024

İzmir'deki tartışmalı gökdelenin ruhsatı iptal mi edilecek?

İzmir'deki tartışmalı gökdelenin ruhsatı iptal mi edilecek?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tartışmalara neden olan gökdelen projesinin ruhsatın iptal edilmesi için çalışma başlattı. 



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak'ta inşa edilecek gökdelen projesinin ruhsatının iptali için gerekli çalışmalara başlandığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan yazılı açıklama kapsamında, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile buluşan Soyer, tartışmalara neden olan gökdelen projesinin özellikle Kadifekale olmak üzere kent siluetini bozacağını ve hukuki süreçlerin henüz tüketilmediğinin anlaşılmasıyla ruhsatın iptaliyla ilgili gerekli çalışmaları başlattıklarını açıkladı. 

Gökdelenin ruhsatının hukuki zeminini oluşturan 1/1000'lik Uygulama İmar Planı’nın iptal edilmek üzere ivedilikle Konak Belediyesi Meclis gündemine alınmasını istediklerini anlatan Soyer, meclisin planı iptali etmesi durumunda  İzmir  Büyükşehir Meclisi’ni olağanüstü toplanmaya çağırıp bu kararın onanması teklifinde bulunacağını ifade etti.

Planın iptal edilmesiyle, yeni bir gökdelen projesinin daha oluşmasını engellemek için Planlı Alanları İmar Yönetmeliği’nin 66. maddesi kapsamında Konak Belediyesi ile eşgüdüm içinde bir Mimari Estetik Komisyonu oluşturulacağı, kurulun gökdelen projelerinin Kadifekale başta olmak üzere İzmir’in siluetine olan etkisini değerlendirmesi ve benzer inşaatların bir daha oluşamayacak şekilde bir teknik değerlendirmelerde bulunacağını belirtti.

Gökdelen projesi hakkında 2010 yılında onaylanan plan daha önce açılan davanın sonucunda İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2010/2024 E. 2011/1772 K. sayılı kararıyla iptal edilmiş, 2013 yılında onaylanan plan ise İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2013/1746 E. 2015/787 K. sayılı kararıyla iptal olmuştu. Ardından, 2015 yılında onaylanan plan İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2016/429 E. 2017/1601 K. sayılı kararıyla geçerliliğini kaybetmişti

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı ve Konak Belediyesi’ne gökdelen projesinin mevzuata uygun olmaması durumunda ruhsatının durdurulması istenilmişti.
 


Geri Dön