29 / 03 / 2024

İzmir'e 100 yeni otobüs daha geliyor!

İzmir'e 100 yeni otobüs daha geliyor!

İzmir'e 100 yeni otobüs daha gelecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu: "Toplu ulaşımda ÖTV ve yüzde 18 KDV indirilirse, vatandaşı daha ucuza taşıma imkanımız olacak" dedi...



İzmir Büyükşehir Belediyesi, tamamı klimalı ve engelli binişine uygun 100 yeni körüklü otobüs için protokol imzaladı.


Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, ESHOT'un filosuna dahil edeceği 100 körüklü otobüs için hazırlanan protokol,  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretici firma Solaris Bus &Coach S.A'nın Yönetim Kurulu Başkanı Dariusz Michalak ve ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik tarafından imzalandı. 22,5 milyon avro maliyeti olan yeni otobüslerin ilk bölümü şubat ayında teslim edilecek.  


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, protokol töreninde yaptığı konuşmada, İzmir'in 90 dakika ulaşım ve tam entegrasyon sistemleriyle Türkiye'ye örnek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 


"İzmir bugün 90 dakika ulaşım ve tam entegrasyon sistemleriyle Türkiye'ye örnek olmuştur. Bu ulaşım konforu başka hiçbir ilimizde yoktur. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam yolcu sayısının büyük çoğunluğunu kendi belediye otobüsleriyle sağlamaktadır. Akaryakıt fiyatları ortada. Son bir ayda devalüasyon yüzde 17. Bakanlar Kurulu'nun çıkarttığı kararlarla ücretsiz taşıdığımız yolcu sayısının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 2012 yılındaki  maliyeti 230 milyon lira. 'Ulaşıma bağlı belediye şirketleri zarar ediyor' derken bunun ve sübvanse ettiğimiz kadar zarar etmediğimizin bilinmesi gerekir.


Ulaşımda 'şu veya bu kişileri bedava taşıyacaksın' diyen Bakanlar Kurulu, ÖTV’yi indirmiyor. Eğer toplu ulaşımda ÖTV ve yüzde 18 KDV indirilirse, vatandaşı daha ucuza taşıma imkanımız olacaktır. Çünkü biz alınan biletlerin yüzde 18'ini Maliye'ye KDV olarak ödüyoruz."


Görev geldikleri günden bu yana ulaşımda gerçekleştirdikleri yatırımları rakamlarla açıklayan Kocaoğlu, "2004 yılında toplam otobüs sayımız bin 127'ydi,  bin 467'ye çıktı. Otobüslerimizin yaşı 9,64'ten 5,95'e düştü. Engellilerin kullanımına uygun otobüs sayısı 12'den 816'ya yükseldi. Hiç klimalı araç yokken bugün bin 226 otobüsümüz klimalı" ifadelerini kullandı.


Törende Solaris Bus & Coach S.A Yönetim Kurulu Başkanı Michalak da İzmir’de bulunmaktan dolayı onur duyduğunu belirtirken, Polonya Türkiye Ticaret Müsteşarı Zablocki, İzmir'in EXPO 2020 adaylığında başarılı olacağına inandığını ifade etti. 


- Ulaşım zammı tartışması


Kocaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ın ulaşım zammına ilişkin "ölçüsüz ve adaletsiz" değerlendirmesine şu karşılığı verdi:


"Partisinin sadece ve sadece adında adalet olduğu için ulaşımda adaletten söz edemez. Adalet Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vicdanındadır ve vicdanında yaşayacaktır. Adalet bizim vicdanımızda yaşadığı müddetçe adaletsizlik yapanlar gereken dersi alacaktır. Eğer AK Parti'nin Başkanı bu kentte bir görev yapacaksa, bu kentin ve ülkenin kuruluş ve kurtuluş günü olan 9 Eylül'de çakma bir 'Dünya İzmirliler Günü' yapmaya kalkan milletvekilinin ne yaptığına dair İzmir kamuoyuna ve İzmirli hemşehrilerine, Türkiye kamuoyuna bir açıklama yapmak durumundadır."


AA


Geri Dön