27 / 04 / 2024

İzmir'in en uzun karayolu tünelinin inşaatı tam gaz!

İzmir'in en uzun karayolu tünelinin inşaatı tam gaz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca'yı Otogar’a bağlayacak 183 milyon liralık tünel ve viyadük projesindeki yapım çalışmalarına aralıksız devam ediyor.



Kent içi trafiği rahatlatmak için yeni projeler hayata geçiren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Buca ile Bornova arasında açacağı "İzmir'in en uzun karayolu tüneli" ile Otogar bağlantısını sağlayacak viyadüklerin yapımını soluksuz sürdürüyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Buca'daki Homeros Bulvarı'nı Bornova'daki Otogar'la buluşturacak 183 milyon TL'lik dev projede çalışmalar, 2 vardiya halinde hız kesmeden yürütülüyor.

Sadece Buca girişinden sürdürülen kazma işleminde tünellerin bir tüpünde 185 metre, diğerinde 190 metre ilerleyerek toplam 375 metreyi geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek ay sonundan itibaren Bornova yönünden de kazıya başlayarak bu çalışmalara da çift taraflı olarak devam edecek. Böylelikle halen yüzeyin 28 metre altından süren  tünel çalışmaları büyük hız kazanacak. Maksimum derinlik de bazı alanlarda 80 metreye kadar inecek.

Tünelde 25 iş makinesiyle birlikte 60 işçi, 8 mühendis günde 2 vardiya şeklinde çalışıyor. Dev tünel, “Yeni Avusturya Tünel Açma Yöntemi” (NATM) ile yapılıyor. Projede günlük geoteknik ölçümlerle olası toprak hareketlilikleri de yakından izleniyor.

Viyadük projesinin yüzde 68’i bitti


Büyükşehir Belediyesi, kent trafiği için kritik önem taşıyan bu büyük yatırım kapsamında ayrıca, tünellerle eşzamanlı olarak, Otogar’a bağlantı için iki viyadük, Kemalpaşa Caddesi ve Kamil Tunca Bulvarı kesişiminde ise 2 adet taşıt alt geçidi ile çevre yolu otogar bağlantısı için 1 adet taşıt üst geçidi inşa ediyor. 280 metre uzunluğunda ve 26 kolondan oluşan birinci viyadük için 144 fore kazığın imalatı da tamamlandı. 915 metre uzunluğunda ve 32 kolondan oluşan ikinci viyadük için ise 326 fore kazıktan 258 tanesi çakıldı. Viyadük imalatında şu ana kadar toplam 402 adet fore kazık çakan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece bu çalışmaların yüzde 68’ini tamamlamış oldu.

Daha önce Homeros Bulvarı kısmı için 75.5 milyon TL'lik kamulaştırma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar Buca Tüneli için 26 milyon TL, viyadükler için ise 10 milyon TL’lik kamulaştırma yaptı.


Geri Dön