20 / 04 / 2024

İzmir'in evlerini turistlere pazarlamalıyız!

İzmir'in evlerini turistlere pazarlamalıyız!

Bu yıl yabancıya konut satışından 10 milyar dolar gelir beklendiğini anlatan ekonomist Hakan Yetkiner, İzmir'in inşaat portföyünü artırarak tanıtım için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.



Yabancılara konut satışı geçen yıl 22 bin 830'a ulaştı. Satışların yarısından fazlası Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşlarına yapıldı.

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Aydın, Muğla ve Antalya gibi turizm merkezlerinin öne çıktığını belirtti. 


2013 yılında yabancıların en çok konut aldığı sekizinci il olan İzmir'in 2014 ve 2015'te ilk 10'a giremediğine değinen Yamaner, "Acilen marka konut inşaat portföyü artırılmaz ve tanıtılmazsa İzmir, payından yine mahrum kalacak" uyarısını yaptı.


Ege Telgraf


Haber Son Dakika Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye yabancılara yaptığı konut satışlarından geçen yıl 5 milyar dolar gelir elde etti, bu yıl bu rakamın 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.  İzmir  Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Türkiye'nin son dönemlerde yabancılara gayrimenkul satışı konusunda korkularından kurtulduğunu, çeşitli tarihlerdeki düzenlemelerle piyasayı liberalize ettiğini söyledi. Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancılara konut satışı geçen yıl 22 bin 830'a ulaşırken, bu rakamın yarısından fazlasını İrak. Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşlarına yönelik satışlar oluşturdu. TÜİK verilerini değerlendiren Prof. Dr. Yetkiner, "Türkiye, 2013 yılında 12 bin 181,2014 yılında 18 bin 959 ve geçen yılda 22 bin 830 konutunu yabancılara sattı. Servet bir tüketicinin tasarruflarının toplamıdır. Ve konut çoğu tüketicinin servetinin içinde önemli bir payı oluşturur. Hane halklarının gelirinin sürekli arttığı küreselleşen dünyada yeni eğilimlerden birisi dünyanın farklı ülkelerinde konut sahibi olma talebidir" dedi. 


'Turizm kentleri ön planda'

Yabancıların Antalya. Muğla, Aydın gibi turizm merkezleri ve İstanbul'dan en çok konut satın aldığını ifade eden Prof. Dr. Yetkin: er. "Verilere baktığımızda, yabancılar geçen yıl 7 bin 493 konut İstanbul, 6 bin 72 konut Antalya, bin 501 konutta Bursa'dan satın aldı. 2014 yılında da Antalya 6 bin 542 konut ile birinci. İstanbul 5 bin 580 konut ile ikinci, Aydın da bin 191 konuk ile üçüncü sırada yer aldı. Ancak 2013 yılında yabancıların en çok konut aldığı sekizinci il olan İzmir, 2014 ve 2015 yılında ilk 10 içine dahi giremedi" diye konuştu. 


Son Dakika




Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) velilerine göre yabancıların en çok konut aldığı il sıralamasında Aydın bin 191 konut ile 3. oldu. Aynı listede 2013 yılında 8. sırada olan İzmir, 2014 ve 2015 yılında ilk 10 içine dahi giremedi. Türkiye yabancılara yaptığı konut satışlarından geçen yıl 5 milyar dolar gelir elde etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, yabancıların satın aldığı konutların ortalama fiyatının 220 bin dolar olduğunu, satılan konutların bir kısımnm lüks konut statüsünde yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Yetkiner, "İzmir'de acilen marka konut inşaat portföyünün artırılması ve bu portföyün konut fuarlarında ciddi bir tanıtımının yapılması gerekir. Aksi takdirde, İzmir, hakkı olan çok önemli bir gelirden mahrum kalmaya devam edecektir" dedi.



Yeni Asır


Haber İzmir Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye yabancılara yaptığı konut satışlarından geçen yıl 5 milyar dolar gelir elde etti, bu yıl bu rakamın 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Türkiye'nin son dönemlerde yabancılara gayrimenkul satışı konusunda korkularından kurtulduğunu, çeşitli tarihlerdeki düzenlemelerle piyasayı liberalize ettiğini söyledi. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancılara konut satışı geçen yıl 22 bin 830'a ulaşırken, bu rakamın yansından fazlasını Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşlarına yönelik satışlar oluşturdu. TÜİK verilerini değerlendiren Prof. Dr. Yetkiner, "Türkiye, 2013 yılında 12 bin 181,2014 yılında 18 bin 959 ve geçen yılda 22 bin 830 konutunu yabancılara sattı. Servet bir tüketicinin tasarruflarının toplamıdır. Ve konut çoğu tüketicinin servetinin içinde önemli bir payı oluşturur. Hane halklarının gelirinin sürekli arttığı küreselleşen dünyada yeni eğilimlerden birisi dünyanın farklı ülkelerinde konut sahibi olma talebidir" diye konuştu. 


Yabancıların Antalya, Muğla, Aydın gibi turizm merkezleri ve İstanbul'dan en çok konut satın aldığını ifade eden Prof. Dr. Yetkiner, "Verilere baktığımızda, yabancılar geçen yıl 7 bin 493 konut İstanbul, 6 bin 72 konut Antalya, bin 501 konutta Bursa'dan satın aldı. 2014 yılında da Antalya 6 bin 542 konut ile birinci, İstanbul 5 bin 580 konut ile ikinci, Aydın da bin 191 konuk ile üçüncü sırada yer aldı. Ancak 2013 yılında yabancıların en çok konut aldığı sekizinci il olan İzmir, 2014 ve 2015 yılında ilk 10 içine dahi giremedi" dedi. 


'İzmir atılım yapmalı' 

Yabancıların satın aldığı konutların ortalama fiyatının 220 bin dolar olduğunu, satılan konutların bir kısmının lüks konut statüsünde yer aldığını aktaran Prof. Dr. Yetkiner, şunları kaydetti: "Türkiye, 2016 yılında yabancılara konut satışından elde edeceği gelir 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflemektedir. 2015 yılında ciddi bir performans gösteremeyen İzmir'in ne yazık ki 2016 yılında da yabancıya konut satışından ciddi bir pay alacağına dair işaret söz konusu değildir. İzmir'de acilen marka konut inşaat portföyünün artırılması ve bu portföyün konut fuarlarında ciddi bir tanıtımının yapılması gerekir. Aksi takdirde, İzmir, hakkı olan çok önemli bir gelirden mahrum kalmaya devam edecektir."


Yenigün (İzmir)


Geri Dön