25 / 04 / 2024

İzmir'in kentsel bölge imar planının hazırlanması gerekiyor!

İzmir'in kentsel bölge imar planının hazırlanması gerekiyor!

İzmir için oluşturulacak yol haritasında öncelikle kentin vizyonunun ortaya konması gerekir. Dünya kenti olma yolunda İzmir'e yakışan, kentsel bölge nazım imar planı ve ulaşım master planının hazırlanması gerekir.



İzmir için oluşturulacak yol haritasında öncelikle kentin vizyonunun ortaya konması gerekir. Dünya kenti olma yolunda İzmir'e yakışan, kentsel bölge nazım imar planı ve ulaşım master planının hazırlanması gerekir.


Değişimin hızlandığı, bilginin ve bilincin arttığı, teknolojinin hızla geliştiği çağımızda, yaşanılan kentlerin irdelenmesi, çağın yön ile hızına ve gelişimine hazırlanması gerekir. Kentlerin değişen değerlere ve teknolojilere uyarlamamız için yeniden yapılandırmamız gerekir. 


Çağın gereklerini yerine getirmemizin ilk adımı İzmir'in de planlı bir kent kalkınma modeline ihtiyacı olduğudur. Çağdaş bir kenti yaratmak için ufukların ötesine bakıp, dünya gelişim çizgisini doğru okumakla yaratılabiliriz.  İzmir  gibi hızlı büyüyen kentlerde yapılan planların, geleceğe dönük bir yapıda ve dönüşüm esnekliğinde hazırlanması gerekir. İzmir'in kentsel yerleşim politikalarında katılım, sosyal boyut, insan ve çevreyi ön plana çıkartan, geçmişin değerlerini, geleceğin yaratıcılığını, insan hizmetine sunulması ön plana çıkartılacak başlıklardır. İzmir'in yeni bir vizyona "Toplumsal Dönüşüme", yeni bir ekonomik gelişme stratejisine ve her şeyden önce yeni bir bilinçlenmeye, toplumsal duyarlılığa, kentli olma sorumluluğunu ön planda tutan İzmirlilere ihtiyacı olacaktır. 


İzmir, çok merkezli vektörel bir yapıda gelişebilir. 

İzmir elindeki potansiyeli değerlendirip "Dünya Kenti" olabilmesi için yeni bir yol haritası çizilmesi gerekir. Hem yerel hem de küresel boyutta çalışmaların yapılması gerekir. Sivil toplum kuruluşlarına da bura da büyük görev düşmektedir. 


Gönüllü kuruluşların geliştirdiği ortak değerler, toplumun değerler sistemini oluştunnaktadır. Böylece şekillenen toplum yenilikçi ve yaratıcı fikirler ile kentin sorunlarına çözüm üretir. İzmir için oluşturulacak yol haritasında öncelikle kentin vizyonunun ortaya konması gerekir. Dünya kenti olma yolunda İzmir'e yakışan, kentsel bölge nazım imar planı ve ulaşım master planının hazırlanması gerekir. Buna ek olarak Kent Konseylerinde alınacak kararların yerel yönetimlere yol gösterici olması gerekir. 


DÜNYA KENTİ 

Kentsel dönüşümde gerek ölü kent merkezlerini canlandırmak, gerekse gecekondu ve kaçak yapılaşma ile oluşmuş, sağlıksız yapılaşmaları yenileyerek kente kazandırmak hedeflenmelidir. Bilhassa kent içine sıkışmış üretim alanları, fabrika ve depoların şehir merkezinden şehir dışına çıkartılarak planlanmalıdır. Buna paralel olarak ulaşım ağlarını da yeniden planlamak gerekir. Bu yeni kent projelerinin arka planları daha çok güçlü bir sosyal dokuyu ön plana çıkartacaktır. Burada hedef orada yaşayanların problemlerini çözmek, çözecek fırsatları yaratmak ve kentin geleceğinde ekonomik gelişmenin kentliye yansıtılması olmalıdır. 


Mekan değiştiği gibi kentsel yaşamda kalitede artmalıdır. Kenti sağlıklaştırma yanında dokuya ruhunu ve kimliğini veren sosyal çevre, yeni oluşumlarda dışlanmamalıdır. Dönüşüm alanları, küresel dünyanın yeni yanş alanları olmalıdır. Bizde İzmir olarak gelişen dünyada geri kalmadan onlarla yarışmak istiyorsak; kaliteli, kullanışlı, paylaşmacı, çevre dostu yerleşimler yaratmak konusunda birlikte hareket etmek zorundayız. 


UYUM SAĞLANAMADI 

İzmir'de maalesef yöneticiler ve kurumlar arası uyum sağlanamamıştır. Yapılması gereken ise İzmirliler olarak tüm kurum ve kuruluşlar olarak birbirimizi engellememek gerekir. Bu yarışta öne geçen kentler yalnızca kentlerine nitelikli yaşam alanları kazandırmayacak, aynı zamanda ekonomik alanda da kalkınma sağlayacaktır. İzmir'i bir dünya kenti yapmak istiyorsak, kentin kalkınması, markalaşması, tanınması, sağlıklı kentleşmesi, ulaşımın çözülmesi, güvenli bir kent olması gerekir. Marka şehir yaratmak için tarihsel doku, turistik kapasite, ulaşım, üretim kapasitesi gibi pek çok faktörler değerlendirilir. İzmir'in marka kent hedefine giden yolda kentsel mimarisi de oldukça önemlidir. Bu doğrultuda İzmir'deki tarihi alt yapıyı ortaya çıkarmamız gerekir. 


Büyüyen ve gelişen İzmir'in alt yapısını, ulaşımını çağdaş bir anlayışla yeniden düzenlemek, İzmir'in kentsel yenilemede sürdürülebilir ve yaşanabilir kriterlerini geliştirmesi gerekir. Katılımcılık felsefesiyle yola çıkarak, kentlilerin önündeki engelleri kaldırarak onlan yapabilir kılmalıyız. Bu sayede sosyal ilişkileri güçlü ve toplumsal yaşama sahip İzmirliler yaratabiliriz. Böylece kentsel dönüşüm ile imar alanlarını genişletebilip yerli ve yabancı yatırımcıları çekebilecek projelere imza atabiliriz. Bu sayede alt ve üst yapı inşaatları ile inşaat sektörünü de canlandırabiliriz. Sonuçta kentin geleceğine yön verecek, kentin vizyonunu geliştirecek, gerekli politika, strateji ve projeleri gerçekleştirebiliriz. 


Yeni Asır


Geri Dön