25 / 04 / 2024

İzmir'in tramvayları Bursa'da üretilecek!

İzmir'in tramvayları Bursa'da üretilecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 12.6 kilometrelik Üçkuyular-Halkapınar ve 9.7 kilometrelik Alaybey-Mavişehir tramvay hatlarının ihaleleri sonuçlandı. İhalenin vagonlarının Durmazlar Makina firması tarafından Bursa'da üretileceği açıklandı.





İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 12.6 kilometrelik Üçkuyular-Halkapınar ve 9.7 kilometrelik Alaybey-Mavişehir tramvay hatlarının ihaleleri sonuçlandı. Gülermak firmasının kazandığı ihalenin vagonlarının Durmazlar Makina firması tarafından Bursa'da üretileceği açıklandı. 


En düşük teklif

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirdiği Üçkuyular-Halkapınar ve Alaybey-Mavişehir tramvay hatlarının ihalesini, Kore, Çin, İspanyol, Ukrayna gibi yabancı ülke firmalarının da katıldığı ihalede en düşük teklifi yapım maliyeti için 182 milyon 144 bin 261 TL ve 38 vagon, yedek parça için 69 milyon 153 bin 255 euro teklifle Gülermak Ağır Sanayi ve İnşaat Taahhüt Firması kazandı. Firmanın, İstanbul,  Ankara  ve Eskişehir'de metro, tramvay ve raylı sistem projeleri yaptığı belirtildi. Gülermak firması tramvay ihalesine alt taşeron şirket olarak Bursa'da İpekböceği adlı tramvayları üreten Durmazlar Makina'yla birlikte girdi. İhalenin kazanılmasıyla birlikte İzmir'e de Bursa'da sefer yapan yerli üretim İpekböceği tramvayından yapılacak. 

Ancak,  İzmir  tramvayının vagon boyutları 26 metrelik Bursa tramvayının vagonlarından büyük olacak. İzmir'in vagonları 32 metre uzunluğunda olacak. Tramvay çift yönlü çalışacak şekilde imal edilecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bunun en büyük nedeni Bursa'da otomotiv yan sanayi kolunda çalışan bir firmamız tramvay çekeri yapmış. Maliyeti yurt dışında yapılanlara göre düşük. İhaleye girdiler ve kazandılar" dedi. 



Yeni Asır



Geri Dön