19 / 04 / 2024

İzmirli depremzedelerden yeni konutlara ilişkin tepki!

İzmirli depremzedelerden yeni konutlara ilişkin tepki!

Geçen yıl 30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen deprem sonrası felaketin travmasını atlatamayan vatandaşlar yeni yapılacak konutlarla ilgili endişelerini dile getirdi.



30 Ekim 2020'de İzmir'i vuran 6,9'luk deprem felaketinde 117 can gitti, 1034 vatandaşın yaralandı, yüzlerce bina hasar gördü. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; depremden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yapı inşası için yedi proje alanı belirledi. İnşaat çalışmaları başlarken, hak sahibi depremzedeler kendilerine bilgi verilmediğini belirtti. Mağdur vatandaşlar, Bayraklı Adalet Mahallesi, Barış Sitesi önünde bir araya geldi ve sorunlarını anlattı.

Deprem sonrasında vatandaşlar, enkazlara ve hasarlı binalara can güvenliği gerekçesi ile sokulmamış, yetkililer yıkım ve enkaz kaldırma işleminden sonra eşyanın teslim edileceğini duyurmuştu. Fakat vatandaşlar önemli eşyasına kavuşamadığını söyledi. Serap Deringöl, deprem anında tamamen yıkılan Emrah Apartmanı sakiniydi. 250 bin TL değerinde altının enkaz altında kaldığını dile getirerek, “Enkaza yaklaştırılmadık, bize hırsız muamelesi yapıldı. ‘Siz ellemeyin, biz ayrıştırıp tüm eşyanızı teslim edeceğiz' dediler. Aylar geçti, daha bir tanesini bile alamadık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yıkım işlemini yapan firma ile nasıl anlaşmaları olduğunu sordum. Cevap verilmedi” diye konuştu.

Taner Duman, Ali Çolakoğlu Sitesi'nin yöneticisiydi. Eşya mağduriyetinin bir başka boyutunu ifade eden Duman, “Binamızdan eşyalarımızı alabilmemiz için bize 1 saatlik yarım yamalak izin verdiler. Çoğu kişi eşyalarını taşıyamadı. Fakat eve girdiğimiz için 30 bin liralık eşya yardımı verilmedi. 13 bin lira taşınma yardımı da verilmedi” dedi.

İzmirli depremzedelerden yeni konutlara ilişkin tepki!

YENİ KONUT SÜRECİ ŞEFFAF DEĞİL

Felaketzede vatandaşların en önemli sorunlarından biri de depremde kaybettikleri evlerin akıbetine ilişkin oldu. Vatandaşlar, arsa paylarının gasp edildiğini, evlerinin metrekaresinin azalttıldığını ileri sürdüler. Ayrıca, kendilerine boş sözleşme imzalatıldığını fakat ne kadar ödeyeceklerinin açıklanmadığını, evlerinin nasıl yapıldığını bilmediklerini, hiçbir yetkilinin de kendilerine bilgi vermediğini belirttiler. Bayraklı Belediye Meclisi ile  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliği ile evleri yıkılan vatandaşların aynı konumda, aynı ölçüde evlerine sahip olmaları yönünde karar alındığına dikkat çeken vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu kararlara uymadığını söylediler. 

FAZLA DAİRELER KİMLERİN OLACAK?

Barış Sitesi sakinlerinden Mustafa Tabak, “6306 sayılı kanunun 6/A bendi kapsamında evlerimizin otomatikman Hazine'ye geçmesinden dolayı ciddi şekilde hak kaybına uğramış vaziyetteyiz” dedi. Aynı site sakinlerinden Özcan Kulaksız, evlerin 138 metrekare olduğunu, şimdi 74 metrekareye düşürüldüğünü söyledi. Kulaksız, İnşa edilen 229 hanede kura çekimi yapılacak. Seçim hakkı tanınmıyor” diyerek, “Oysa ben aynı evimin, aynı yerde olmasını istiyorum. Hepimiz böyle istiyoruz” talebinde bulundu. Kulaksız, “Bizim blokta 84 hane vardı, yeni binada 96 haneye çıkarıyorlar. Fazladan çıkardıkları 12 ev kimlere gidecek” sorusunu yöneltti.

İzmirli depremzedelerden yeni konutlara ilişkin tepki!

VERECEKLERİ KÜÇÜCÜK EVE NASIL SIĞACAĞIZ

Barış Sitesi sakinlerinden Abdullah Yaşar, "Evim 138 metrekareden 74 metrekareye düşürülüyor. Biz kalabalık bir aileyiz. Ben şimdi Şanlıurfa'dan gelecek çocuklarım ve torunlarımı bu küçücük evde nasıl ağırlayacağım? Yetkililer kendilerini benim yerime koysunlar" şeklinde konuştu.

BİNAMIZ, EVİMİZ NASIL OLACAK, BİLMİYORUZ

Ayşe Çatalkaya, Yılmaz Erbek Apartmanı'nda yaşıyordu. Apartmanda 45 daire varken, şimdi 40 daire inşa edildiğini dile getirdi, “5 ailenin ne olacağı belli değil” dedi. Çatalkaya ayrıca, “Binamızın dış görünüşünün nasıl olacağını, dairelerimizin iş döşeme ve dizaynının nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Yetkililerin bizi duymasını istiyoruz” dedi. 

İzmirli depremzedelerden yeni konutlara ilişkin tepki!

BİR EVİ DAHA OLAN HAKLARDAN YARARLANAMIYOR

Cumhuriyet Sitesi sakinlerinden Aynur Yıldırım, bir başka soruna ilişkin konuştu. Yıldırım, yıkımdan sonra tapu kayıtlarında ev ve arsalarının görünmediğini belirtti. 27 yıl çalışarak aldığı evin yıkıldığını dile getiren Yıldırım, “Bornova'da eşimin kendine ait sağlam bir evi bulunduğundan hak sahibi olamıyormuşum” dedi. Kendisinin de aynı derdi yaşadığını aktaran Egemen Apartmanı sakini Salih Zeki Ünver de “İkinci evimiz olduğu için, ne yıkılan binamızda, ne de rezerv alanında hak sahibi yapılmıyoruz. Bizi kentsel dönüşüm yasası kapsamına alıp, faizsiz 20 yıl kredi imkanı yerine, 10 yıl faizli kredi verilebileceği söylendi. Bu haksızlık ve eşitsizlik giderilsin” yorumunda bulundu.

İzmir Deprem Konutları 7 ay sonra teslim edilecek!


Geri Dön