28 / 03 / 2024

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün kule inşaatında sona gelindi!

 İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün kule inşaatında sona gelindi!

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'ndeki çalışmaları görüntülendi.



Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün kule montajı, 252 metrede tamamlandı. İstanbul ile  İzmir  arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'ndeki çalışmaları görüntüledi.


Karayolları Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Körfez geçişi süresini 6 dakikaya düşürecek çalışmalarda, yükseklikleri 252 metreye ulaşan kuleler, İzmit Körfezi'ne yeni bir silüet kazandırdı.


Büyüklükleri "iki kule arasındaki açıklıkla" ölçülen dünyadaki asma köprüler arasında, sahip olduğu 1550 metrelik açıklıkla 4'üncü sırada yer alan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün çalışmalarında, kuzey ve güney ankraj bölgesindeki ankraj bloklarının ana gövde beton imalatları tamamlandı.


Dağıtım ayaklarında ve semerlerinde, kenar ve geçiş ayaklarında beton imalatları devam ederken, toplam imalatta yüzde 99,5 seviyesine erişildi. 


Asma köprü kule keson temelleri, iki aşamalı çalışma sonucu tamamlandı. Kule keson temelleri, asma köprü kule temelleri noktalarına yüzdürülerek getirildi ve 12 saat süren batırma işlemi sonucunda, daha önceden zemini iyileştirilerek hazırlanan temel noktalarına, kuzey kule temeli 15 Mart 2014, güney kule temeli ise 26 Mart 2014'te yerleştirildi.


Yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalat çalışmaları da tamamlandı. 8 Temmuz 2014'de başlanan asma köprü çelik kule blokları montaj çalışmaları devam ediyor. 


Bugün itibariyle kule montajında 252 metreye ulaşılırken, kedi yolu kablo montajına ise 5 Şubat 2015'de başlandı. 253 metre uzunluğundaki kuzey yaklaşım viyadüğü, başlık kirişi seviyesinde tamamlandı, çelik kiriş konulma çalışmaları sürüyor.


Bin 380 metre uzunluğundaki güney yaklaşım viyadüğünde ise elevasyon montaj çalışmaları devam ederken, tabliyenin bin 80 metrelik kısmının itme-sürme işlemi bitirildi.


Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu yap-işlet-devret projesinin yapım süreci 7 yıl olarak belirlendi. 2015 sonu itibariyle İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, Gebze-Gemlik kesiminin yapım çalışmalarının tamamlanarak trafiğe açılması hedefleniyor.


Sabah


Geri Dön