24 / 04 / 2024

İZSU, Çeşme için 5 maddelik acil eylem planı hazırladı!

 İZSU, Çeşme için 5 maddelik acil eylem planı hazırladı!

Çeşme ilçesinde yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılamak ve ilçeyi susuz bırakmamak için İZSU Genel Müdürlüğü, 5 maddelik acil eylem planı hazırladı. Buna göre ilk önce iletim hattındaki su kaçaklarını önlemek için çalışmalar başladı.




Çeşme ilçesinde yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılamak ve ilçeyi susuz bırakmamak için İZSU Genel Müdürlüğü, 5 maddelik acil eylem planı hazırladı. Buna göre ilk önce iletim hattındaki su kaçaklarını önlemek için çalışmalar başladı. Su şebekesinin yenilenmesi, yeni kuyuların açılması, kuyu veya deniz suyunun arıtılması da masaya yatırılan önlem planları arasında yer alıyor. 


Kış nüfusu 40 bin olmasına karşın yaz aylarında 400 bine çıkan Çeşme’de kuyu sularının tuzlanması ve Vali Kutlu Aktaş Barajı’nın suyunun azalması nedeniyle baş gösteren susuzluk sorununa İZSU Genel Müdürlüğü el attı. Bütünşehir Yasası ile  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına giren ilçede, su sıkıntısını tespit ederek hemen müdahale etmek için acil eylem planı oluşturuldu. Yaz aylarında ilçenin nüfusunun arttığına ve mevcut kaynakların su ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığına dikkat çeken İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “2004 yılında Büyükşehir Yasası ile sınırlarımıza dahil olan ilçelerde yaşanan kuraklık sorununu çözmek için 200’ün üzerinde kuyu açtık. 2 bin 600 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi döşeyerek su kaçaklarını önledik. Şimdi de sınırlarımıza 30 Mart 2014 tarihi itibariyle dahil olan yeni ilçelerimizdeki su sıkıntısını ve alt yapı ihtiyaçlarını çözmek amacıyla ekiplerimiz seferber olmuş durumda. Çeşme’nin su sıkıntısını çözmek amacıyla öncelikli olarak ilçeye su sağlayan Ildırı’daki 8 kuyu ile Vali Kutlu Aktaş Barajı’ndan gelen suların toplandığı ana depo arasında eskiyen ve su kaçağına neden olan 13 kilometrelik çelik iletim hattındaki arızaları onarmak için çalışmalara başladık. Bu çalışmalar bize ilave su kaynağı sağlamış olacak. Ardından da sırayla yatırımlarımızı gerçekleştirerek, Çeşme’nin su sorununa çözüm getireceğiz. Ancak vatandaşlarımızın da suyu tasarruflu kullanmasını önemle rica ediyoruz” diye konuştu. 


Çeşme’ye yeni şebeke

İZSU Genel Müdürlüğü’nün ilçedeki su sorununu çözmek için hayata geçireceği yatırımlar ise şöyle olacak:

İlçeye su sağlayan Ildırı’daki 8 kuyu ile Vali Kutlu Aktaş Barajı’ndan gelen suların toplandığı Şahin Tepesi’ndeki ana depo arasında eskiyen ve su kaçağına neden olan 13 kilometrelik iletim hattındaki arızalar gideriliyor. Cihazlarla dinleme yapan ekipler arızalı noktaları tespit etti ve buralardaki arızaları gidermek için çalışmalarına başladı.

Kısa vadede arızaların giderilmesinin ardından mevcut iletim hattı yenilenecek.

Kuyu sularındaki tuzluluk oranı nedeniyle ancak Vali Kutlu Aktaş Barajı’nın suyu karıştırılarak şebekeye verilebiliyor. Nohutalan bölgesinde yeni kuyular açılacak. Açılacak ilk kuyudan verimli bir şekilde su sağlanırsa bu bölgede toplam 5 kuyu açılması planlanıyor. Kuyu yerleri belirlenerek, Hazine’den izin alınması için başvuru yapılıyor. İzinlerin alınmasının ardından hemen ihaleye çıkılacak.

İlçenin eskiyen ve kaçaklara neden olan 20 yıllık içme suyu şebekesi de İZSU tarafından yenilenecek. Yaklaşık 500 kilometrelik içme suyu şebekesi yatırımı için İZSU Genel Müdürlüğü etüt çalışmalarına başladı. Yılsonunda ihaleye çıkılacak.

Kuyu veya deniz suyunu arıtmak amacıyla fizibilite raporu hazırlanacak. Bunun için ihaleye çıkılacak. Fizibilite raporunun sonucuna göre karar verilecek.



İzmir Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön