26 / 04 / 2024

Japonlar evlerini bedavaya dağıtıyor!

Japonlar evlerini bedavaya dağıtıyor!

“Bedava ev” kalıbı Japonya'da uygulanıyor. aponya alışılmadık bir mülkiyet sorunuyla karşı karşıya: Evlerin sayısı Japonya’da artık o kadar fazla ki yeterince insan olmadığı için bu evlerden bazıları boşta kalmaya başladı. 



Birinin size bedava ev verme olasılığı Türkiye'de imkansızdı. Ancak Japonya'da mümkün. Olacak iş değil gibi geliyor ama CNN’in haberine göre gerçek. Peki, nasıl oluyor ve daha da önemlisi neden bu evler bedavaya veriliyor? İşte o haber...

Japonlar evlerini bedavaya dağıtıyor!

“Bedava ev” kalıbı biraz aldatmaca gibi dursa Jağonya'da uygulamaya koyuldu. Mülkiyet sorunuyla karşı karşıya kalan Japonya'da evlerin sayısı insan sayısından daha fazla. aponya Politika Forumu’na göre 2013 yılında 61 milyon ev ve 52 milyon hane vardı. Ve açıklamaya göre bu durum daha da kötüye gidiyor. Nüfus ve Sosyal Güvenlik Ulusal Enstitüsü’ne göre, Japonya nüfusunun 2065 yılında 127 milyondan 88 milyona düşmesi bekleniyor.

2040 yılına gelindiğinde Japonya genelinde 900’e yakın kasabanın ve köyün artık bulunmayacağı düşünülüyor. Bu kapsamda mülkiyeti ücretsiz şekilde vermek, buraları yaşatmak için daha mantıklı görünüyor. 

Japonlar evlerini bedavaya dağıtıyor!

Bölgenin yeniden canlandırılmasını desteklemek ve yok olmasını önlemek için kurulan Okutama Gençliğini Canlandırma (OYR) derneğinden Kazutaka Niijima “2040 yılına kadar yok olması beklenen üç Tokyo kasabasından birinin de bizim burası olduğunu görebiliyoruz.” diye konuşuyor. 

2014 yılında Japonya’nın bu ve benzeri durumdaki köy ve kasabaları için “akiya bankası” adında bir düzenleme yapılmıştı. Düzenleme yaşlanan ev sahipleri ve onların boş mülkleri ile bu evlerin potansiyel yeni sahiplerini eşleştirmeyi kapsıyordu. 

Japonlar evlerini bedavaya dağıtıyor!

Japonya’daki bu gelişmeyi Türkiye’den okuyoruz ama bu bizi neden ilgilendirsin ki, diye düşünüyor olabilirsiniz. Ve evet, bizi de ilgilendirebilir. Çünkü Japonya’daki bu boş ve bedava evler sadece Japonlar için değil. 


Geri Dön