19 / 04 / 2024

Japonya'da arazi ve arsa düzenlemesi ile afetler azaltılıyor!

Japonya'da arazi ve arsa düzenlemesi ile afetler azaltılıyor!

Tokyo Üniversitesi’nden Doçent Doktor SETA Fumihiko, Japonya’da gelişmiş “arazi ve arsa düzenlemesi (AAD)” yöntemleri ile, nispeten düşük maliyetler ile kentsel alanların ve altyapının bakımı sağlanarak afetin azaltılmasına katkıda bulunulmaktadır” dedi.



Japonya Büyükelçiliği ve Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi tarafından gerçekleştirilen toplantıda, Tokyo Üniversitesi’nden Doçent Doktor SETA Fumihiko, Japonya’da Şehir Planlaması ve Gelişimi ‘Geçmiş ve Bugün’ başlıklı bir seminer verdi. 

Dünya'da yer alan habere göre; seminerde Japonya’nın afet öncesi ve sonrasına yönelik teknolojiden nasıl faydalandığını açıklayan Fumihiko, buna karşılık teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, afetlerin sanal değil gerçek dünyada olduğunu ve donanımın güçlendirilmesinin şart olduğuna dikkat çekti.

Japonya da arazi ve arsa düzenlemesi ile afetler azaltılıyor!

Japonya’da diğer ülkelerde kısmen yayılmış olan “deprem erken uyarı sistemi” olduğunu dile getiren Fumuhiko, sistemin, yer altına ve deniz içine sensör gömülmesi esasına dayandığını söyledi. Fumihiko, Deprem anında farklı türdeki dalgaların tespit edilerek anlık analizi yoluyla uzak bölgelerde depremin meydana gelişine yönelik uyarı sağladığını ifade etti. 

Şehirlerin ve arazilerin depreme karşı dirençlerinin, teknolojiden faydalanma oranına göre değişiklik gösterdiğinin altını çizen SETA Fumihiko, Japonya’nın deprem, tsunami, sel, heyelin gibi çeşitli afetlere karşı, afet önleme politikaları kapsamında sürekli çalışıldığını kaydetti. 

Ülkenin bu masrafları karşılama gücünün yanı sıra toplumda depreme karşı yüksek bilinç nedeniyle de günlük rutin yaşamda afetlere hazır olunduğuna vurgu yapan Fumihiko, “Binaların yapısı başta olmak üzere, güvenlik için çeşitli maliyetlerin bireyler tarafından karşılanması bilincinin de diğer ülkelere göre çok daha güçlü olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

Japonya da arazi ve arsa düzenlemesi ile afetler azaltılıyor!

Japonya’da geçmişte afeti engellemeye yönelik önlemlere odaklanıldığını anımsatan Fumihiko, “Geçmişte sel baskınına karşı yüksek setler inşa etmeye odaklanılıyordu. Günümüzde ise sel baskını meydana gelme ihtimali yüksek olan yerlerin ıslahı konusunda düzenleme yapılmakta veya sınırlandırmaya gidilmekte, ayrıca insanların daha güvenli yerlere yönlendirilmesi için çaba gösterilmektedir” açıklamasında bulundu.

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin afetlerin sanal dünyada değil gerçek dünyada yaşandığını vurgulayan Fumihiko, “Dolayısıyla donanımı güçlendirmek şarttır. Şehir planlaması teknolojilerinde, Japonya’da gelişmiş “arazi ve arsa düzenlemesi (AAD)” yöntemleri ile, nispeten düşük maliyetler ile kentsel alanların ve altyapının bakımı sağlanarak afetin azaltılmasına katkıda bulunulmaktadır” şeklinde konuştu.

Japonya depremlere nasıl hazırlanıyor?

Türk ve Japon yetkililerden deprem riskinin azaltılmasına ilişkin seminer!


Geri Dön