28 / 03 / 2024

Japonya'dan Çin'e inşaat uyarısı!

Japonya'dan Çin'e inşaat uyarısı!

Japonya Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı "beyaz belge"de Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddialarından vazgeçerek, yapay adacık ve platform inşaat faaliyetlerini durdurmasını istendi. İşte ayrıntılar...



 Japonya Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı "beyaz belge"de Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddialarından vazgeçerek, yapay adacık ve platform inşaat faaliyetlerini durdurmasını istendi.


Kyodo haber ajansına göre, bakanlığın yayınladığı 429 sayfalık belgede, Çin'in eylemlerinin, istenmeyen sonuçlara yol açacak tehlikeli eylemler olduğu belirtildi.


Belgede, "Çin, bölgedeki agresif eylemleri ve uluslararası hukuka ve düzene aykırı olarak kendi lehine bölgedeki statükoyu değiştirme girişimlerine devam etmiş, anlaşmaya varmaya yanaşmadan tek taraflı iddialarını gerçekleştirmeye çalışmıştır" ifadeleri kullanıldı.


Ayrıca belgenin, Başbakan Şinzo Abe'nin partisinin belgenin ilk taslağında Çin'in deniz altı doğalgaz ve petrol geliştirme faaliyetlerine yer verilmediği nedeniyle bir hafta geç yayınlandığı bildirildi.


Japon parlamentosunun alt kanadı, geçen hafta da ordunun kolektif meşru müdafaa doktrini çerçevesinde denizaşırı bölgelerde çatışmaya girmesine izin veren tasarıyı kabul etmişti.


Çin'in, Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile kıta sahanlığı sorunları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor. Japonya'nın Senkaku adalarını, "Diaoyu" adaları olarak adlandırıyor ve kendisine ait olduğunu iddia ediyor.



AA




Geri Dön