26 / 04 / 2024

Jose Luis Rodriguez Zapatero: Dünya İstanbul’u örnek almalı!

Jose Luis Rodriguez Zapatero: Dünya İstanbul’u örnek almalı!

Üç gün sürecek Smart City Expo fuarının açılışına katılan eski İspanya Başbakanı Zapatero, “Akıllı şehirler barış mücadelesi verir. Dünya İstanbul’u örnek almalı” dedi



Uluslararası şehir ve teknolojileri buluşturan Smart City Expo İstanbul fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, SABAH gazetesi, DailySabah ve aHaber medya sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezi'nde Fira Barcelona ile organize edilen fuara eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da katıldı. Zapatero, başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile medeniyetler ittifakı kurduklarını hatırlatarak, Türkiye'ye barışa yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür etti.


Türkiye AB üyesi olmalı

Ortadoğu'da Türkiye'nin ön planda olduğunu söyleyen Zapatero, "Türkiye, savaştan kaçan Suriyeliler'e kapılarını açtı. Akıllı şehirlerin barış mücadelesi vermesi gerekir. Bunun en güzel örneği de İstanbul. Dünya örnek almalı" şeklinde konuştu. Zapatero, "Tarihi güçlü Türkiye'yi, AB'nin üyesi olarak görmek istiyorum. İspanya her zaman bu bütünleşmenin destekçisi olmalı" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yüksek standartlı şehirler kurmanın ancak işbirliğiyle gerçekleşebileceğini anlattı. Topbaş, "Şehirlerin, akıllı şehirler hareketi içerisinde, 2021'e kadar 1.5 trilyon dolarlık kaynak ayırması bekleniyor. Akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan binalar gibi hamlelerle, 2050'ye kadar 22 trilyon dolarlık tasarruf sağlanacak. Hepimize önemli görevler düşüyor" dedi. Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Aisa Kirabo Kacyira da, teknolojinin sürdürülebilir kalkınmayı kolaylaştırdığını anlattı.  TOKİ  Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ise "Akıllı konutlar ancak akıllı şehirlerde hayatı kolaylaştırır" dedi.


7 bin 400 metrekarelik çadır

7 bin 400 metrekarelik çadırda 41 firma, yerel yönetimler ve teknokentin yanı sıra İBB'nin 17 iştiraki akıllı şehir uygulamalarını tanıtıyor. 3 gün sürecek fuara katılan şirketler arasında Tahincioğlu, Vadistanbul ve Kiler GYO gibi markalar da bulunuyor.


Turiste kendi dilinde Hutbe dinletiyoruz

Başkan Topbaş, İstanbul'un akıllı şehir uygulamalarında birçok ilin önünde olduğunu belirterek, "En yeni uygulamalarımızdan biri İBB Simultane Uygulaması. Vatandaşımız cep telefonuna indirerek kolay çeviri imkânına erişebiliyor" dedi. Sultanahmet Camisi'ne gelen turistlerin bu uygulamayla cuma hutbesini kendi dillerinde dinleyebileceklerini anlatan Topbaş, bunun devrim olduğunu söyledi.



Sabah


Bu haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı:


Sanayi devrimiyle birlikte hızla gelişen ve değişen dünyada şehirler artık daha akıllı. Önümüzdeki yıllarda akıllı şehirler için yatırımların artırılacağını söyleyen İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Yerel yönetimler 2020 yılına kadar akıllı şehirler için 1,5 trilyon dolar kaynak ayıracak. Bu sayede 2050 yılına kadar 22 trilyon dolar tasarruf sağlanacak” dedi.


Barcelona'da 6 yıldır düzenlenen Smart City (Akıllı Şehirler) fuarı bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi'nde dün başladı. Dünyanın değişik kentlerinden gelen 150 belediye başkanı ve yaklaşık 10 bin yönetici akıllı şehir sistemleri hakkında bilgi alışverişinde bulunuyor.

7 MİLYAR ŞEHİR NÜFUSU

Fuarın açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, dijital dünyanın hızla geliştiğini ve geleceğin şehirlerinin akıllı sistemler üzerine kurulu olacağını söyledi. Topbaş, “Gelecekte dünya nüfusunun 9-10 milyara kadar ulaşması ve nüfusun yüzde 70'nin şehir merkezlerinde yaşaması öngörülüyor. Nüfus artışı ise beraberinde enerji, ulaşım, su tüketimi, atık yönetimi, sağlık, kamusal hizmetler ve güvenlik konularında sorunlara neden oluyor. Yerel yöneticiler de sürdürülebilir gelişim için az kaynakla çok iş başarmaya çalışıyor. Tüm bu sorunlarla baş etmenin yolu akıllı şehirler kurmaktan geçer. Çünkü tam donanımlı akıllı şehirlerle her alanda ihtiyaçlar gidirilebilir ve tasarruf sağlanılabilir” dedi. Akıllı şehirlerin kurulması için yatırımların artırılacağını vurgulayan Topbaş, “Yerel yönetimlerin akıllı şehirler için 2020'ye kadar 1 buçuk trilyon dolar kaynak ayırması bekleniyor. Akıllı toplu ulaşım sistemi, enerji tasarrufu sağlayan binalar ve akıllı alt yapı üst yapı sistemleriyle donanımlı şehirlerin kurulmasıyla 2050 yılına kadar 22 trilyon dolar tasarruf sağlanması hedefleniyor" diye konuştu.


TURİSTE İNGİLİZCE HUTBE

İBB Simültane projesinin tamamlandığını söyleyen Topbaş, “Dünyada bir ilke imza attık. Cepten çeviri imkanı sunan 'İBB Simültane' sistemini kurduk. Stadyumda, konferansta, konser alanında her nerede olursa olsun cep telefonuna uygulamayı indiren herkes konuşmaları kendi dilinde dinleyebilecek. Örneğin Sultanahmet'e gelen bir turist İBB Simültane'yi telefonuna indirdiği takdirde Cuma hutbesini kendi dilinde anlayabilecek” dedi.

ZAPATERO: İSTANBUL ÖNCÜLÜK YAPSIN


Fuarın açılış toplantısına katılan İspanya Eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ise akıllı şehirler sisteminin kuruluş ve yaygınlaşmasına İstanbul'un öncülük edebileceğini söyledi. Zapatero, “Böylesine güçlü, dinamik, genç ve tarihi bir şehir gelecek için büyük önem taşıyan akıllı şehirlerde neden öncü şehir olmasın” şeklinde konuştu. Akıllı şehirler kadar barış şehirlerinin de önemli olduğunu belirten Zapatero, “21. yüzyılda küresel barış için atılacak en önemli adım Türkiye'nin AB'ye tam üye yapılmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.



Yeni Şafak


Geri Dön