19 / 04 / 2024

Kabe'deki inşaat çalışmaları tavaf patiğine ilgiyi artırdı!

Kabe'deki inşaat çalışmaları tavaf patiğine ilgiyi artırdı!

Kabe'deki inşaat çalışmaları tavaf patiğine ilgiyi artırdı. Mekke' de devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle son dönemde hac ve umre ibadetinde dikişsiz tavaf patiğine ilginin arttığı bildirdi.



Mekke'de Kabe ve çevresindeki inşaat çalışmaları dolayısıyla hac ve umrede çıplak ayakla yapıla,ması gereken tavaf ibadeti, "tavaf patiği" giyilerek gerçekleştiriliyor.


 Hac ve umre malzemeleri satış mağazası sorumlusu Mehmet Ejderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tavaf patiğini hacı adaylarının inşaat nedeniyle hijyenik amaçlı olarak kullandığını söyledi. 


Tavaf patiğinin özelliklerine değinen Ejderoğlu, "Tavaf patiği Kabe ve çevresindeki inşaat çalışmalarından dolayı insanların ayaklarına bir şey batmaması için üretildi. Patiğin alt tarafı tırtıklı olduğu için kaymayı önlüyor. Yüzde yüz saf deri, çok kullanışlıdır ve dikişsizdir. Patikte hava almasını sağlayan gözenekler bulunmaktadır. Sağlık açısından da hijyeniktir. En kolay yayılan hastalık olan mantar hastalığı bu sayede bir nebzede olsa çözülebildi" dedi.


Ejderoğlu, Harem-i Şerif'teki çalışmalar dolayısıyla hac ve umre ibadetinin daha rahat yapılması için tavaf patiklerinin Türkiye'de üretildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:


"Tavaf patiği Türkiye'de sadece İstanbul ve Konya'da üretiliyor. Kabe'deki inşaat dolayısıyla üretilmiş olan bu patiklerin Türkiye'den ihraç edilmesi de mutluluk verici. Bu patikleri genellikle kadınlar kullanıyor. Erkekler ise ihramlıyken tavaf patiği kullanamıyor, normal ibadetlerde kullanabiliyor. Geçen yıllarda Mekke'de sağlık açısından önemli sorunlar yaşandı. Hacıların ayaklarının mikrop kapmaması için bu tür bir ürünün üretilmesi çok iyi oldu. Tavaf patiğinin fiyatı ise 10 ila 15 lira arasında değişiyor. Kayseri'de ayda ortalama 200-250 patik satıyoruz."


Hac ve umre malzemeleri arasında tavaf patiği dışında abdest çorabı ve ihram sabununun da ilgi gören ürünler arasında yer aldığını dile getiren Ejderoğlu, "Abdest çorabında bayanların komple çorabı çıkarmalarına gerek yok. Abdest almak için kullanılan pratik yollardan biri bu ürün. Abdest alınırken bayanlar çorabı parmak ucu kısmından ayak bileklerine kadar çekip o şekilde abdest alabilirler. Bu çorap da Türkiye'de üretiliyor" diye konuştu.


AA


Geri Dön