25 / 04 / 2024

TANAP Boru Hattı inşaat çalışmaları sürüyor!

TANAP Boru Hattı inşaat çalışmaları sürüyor!

BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, SGC'nin en kilit noktası olan ve BP'nin hissedarı olduğu TANAP boru hattında da inşaat çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti.



BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, geçen yıl 11 milyar lira ciro elde ettiklerini belirterek, "BP'nin Türkiye'den çıkmak veya bunu planlamak gibi bir gündemi kesinlikle yok" dedi. 


Fackrell, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir enerji kavşağı olduğunu söyledi. 


Türkiye'nin, doğusundaki ülkelerde üretilen enerjinin, batıdaki ihtiyaç sahibi tüketici ülkelere ulaştırılmasında önemli bir köprü görevi üstlendiğine işaret eden Fackrell, Türkiye'nin bu konumunun, enerji diplomasisindeki başarılı yaklaşımı sayesinde de son derece akılcı politikalarla sürdürdüğünü kaydetti. 


Fackrell, BP’nin küresel olarak stratejik projelerinden ikisi olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Güney Gaz Koridoru'nun Türkiye üzerinden geçtiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:


"Her iki proje de Türkiye’nin enerji projeleri açısından jeopolitik önemini gösteriyor. Türkiye için önemli projelerden biri olan TANAP’ın tamamlanmasının ardından faaliyete başlayacak Güney Gaz Koridoru, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine 10 milyar metreküp gaz aktarılmasını sağlayacak. Tüm bunlar, Türkiye’nin enerji kavşağı rolünü daha da güçlendirecek. Toplam 45 milyar dolar yatırımı olan Güney Gaz Koridoru'nda (SGC) çalışmalar son hızla devam ediyor."


- "Güney Gaz Koridoru binlerce istihdam sağlayacak"

SGC'nin en kilit noktası olan ve BP'nin hissedarı olduğu TANAP boru hattında da inşaat çalışmalarının hızla sürdüğünü belirten Fackrell, şöyle devam etti:


"Üç inşaat bölgesinde kazı, kaynak ve boru yerleştirme faaliyetleri de paralel olarak gerçekleştiriliyor. TANAP’a doğalgaz getirecek olan, BP tarafından işletilen Şah Deniz 2 projesi ve Güney Kafkas Boru Hattı’nda projenin tamamlanma oranı ekipman tedarik, inşaat ve mühendislik çalışmaları anlamında yüzde 66’ya ulaştı. İlk doğalgazın 2018’de çıkartılması bekleniyor. Hazar Denizi’nden çıkartılan doğalgazı tarihte ilk defa Avrupa’ya ulaştıracak olan SGC projesi kapsamında ilgili ülkelerde binlerce kişiye yeni istihdam olanağı yaratılacak."  


- "Türkiyeden çıkmak yok, yatırıma devam"

Fackrell, Avusturyalı enerji şirketi OMV'nin Türkiye'deki Petrol Ofisi akaryakıt bayilerini satışa çıkarmasının sorulması üzerine ise şöyle yanıt verdi: 


"BP Türkiye’de 104 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Az önce de belirttiğim gibi BP’nin yürüttüğü, küresel olarak stratejik 2 projesi de Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Akaryakıt iş kolumuzda ise bayi sözleşmelerinin çok büyük çoğunluğunun yenilendiği 2015 sürecinde, BP Türkiye ailesine yeni istasyonlar ekledik ve sonuçta bayi sayımızı artırarak 670’e ulaştık. Son 2 yıldır sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştiriyoruz. Özellikle yaptığımız yatırımlarla satış hacmimizi çok artırdık. 2015’te 11 milyar lira ciro elde ettik. Bu gelişmelerden de anlaşılacağı üzere BP’nin Türkiye’den çıkmak veya bunu planlamak gibi bir gündemi kesinlikle yok.Türkiye’de devam eden Güney Gaz Koridoru projesiyle ilgili yatırımlar da devam ediyor." 


Fackrell, 2015'in akaryakıt yatırımları için iyi bir yıl olduğunu belirterek, "Burada 'acenta modeli' işletmeciliğindeki yatırımlarımız da planlandığı gibi devam ediyor ve halen 34 istasyon olan bu sayı giderek artıyor. Bu çerçevede yenilenen Bostancı’da Güney ve Kuzey istasyonlarımız hizmete giriyor. Bunun dışında da BP olarak her zaman hem ekonomiye hem enerji sektörüne hem de topluma katkı sağlayacak yatırımları sürdürmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.



AA


Geri Dön