25 / 04 / 2024

Kaçak kat çıkılan Pir Mehmed Çeşmesi’nde restorasyon tamamlandı!

Kaçak kat çıkılan Pir Mehmed Çeşmesi’nde restorasyon tamamlandı!

Üzerine kaçak kat çıkılan, kitabesi ve su yalağı çalınan, büyük bir kısmı hilti ve balyoz darbeleriyle yıkımı gerçekleşen İstanbul Karaköy’de bulunan Pir Mehmed Çeşmesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.



Galata bölgesinin ilk çeşmeleri arasında yer alan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Beyoğlu Yanıkkapı Sokak’taki 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi’nin su haznesi yıllar önce kiraya verildi. Hürriyet'te yer alan habere göre; Çeşme'nin üzerine ardından kaçak kat çıkıldı. Çeşme yıllarca denetimsiz olarak bu şekilde kullanıldı. Ayakta kalmakta güçlük çeken çeşmenin kitabesi ve su yalağı ise çalındı.

KAÇAK KAT YIKILMIŞTI

Galata esnafının çöp dökme alanına dönüşen çeşmenin görüntüsü içler acısı bir hale geldi. Duyarlı çevre sakinlerinin şikâyetlerinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü, çeşmenin üzerindeki kaçak katı yıktı. Ardından çeşme haznesinde bulunan dükkan tahliye edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ekipleri çeşmenin restorasyonu için 2019 yılında çalışma başlattı. Ancak çeşmede başlayan restorasyon işlemleri adeta bir skandala dönüştü. Çeşmenin büyük bir kısmı hilti ve balyoz darbeleri ile yıkımı gerçekleşti. Sökülen tarihi taşların bir kısmı ise atıldı.

Kaçak kat çıkılan Pir Mehmed Çeşmesi’nde restorasyon tamamlandı!

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Tepkilerin ardından çeşmede yapılan çalışmalar sona erdi ve sorumlularla ilgili soruşturma başlatıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü çeşmenin restorasyonu için ikinci kez çalışmalarda bulundu. Yaklaşık bir yıl devam eden çalışmalar sona ererken çeşmede yapılan onarım çalışmaları tamamlandı. Çeşmenin etrafında bulunan levhalar önceki gün söküldü. Çeşme yeni haline kavuştu. Çeşmenin kitabe bölümü boş kaldı. Musluk ve kitabesinin bir benzerinin önümüzdeki günlerde takılacağı ortaya çıktı.

450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi'nde restorasyon faciası!


Geri Dön