26 / 04 / 2024

Pir Mehmed Çeşmesi’nden sökülen taşların çöpe atıldığı iddiası! 

Pir Mehmed Çeşmesi’nden sökülen taşların çöpe atıldığı iddiası! 

Yanıkkapı'daki Pir Mehmed Çeşmesi'nden sökülen tarihi taşların çöpe atıldığı iddia edildi.    



Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Beyoğlu Yanıkkapı Sokak'taki 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi'nde yaşanan restorasyon skandılı sonrası kurumlar harekete geçti. Durudurulan restorasyon çalışmaları hakkında soruşturma başlatıldı. 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre, çeşmeden sökülen taşların çöpe atıldığı iddia edildi. İBB'nin açıklamasında, incelemelere göre çeşmenin bir bölümünün yıkıldığı, bu kısmın sac levha ve metal paravanla kapatıldığı belirtildi. Ayrıca, duvarı oluşturan taşların numaralandırıldıktan sonra sökülüp aynı malzeme ile aslına uygun olacak şekilde yapılmasına ilişkin karara rağmen buna uyulmadığı, sökülen özgün yapı taşlarının çeşme mahallinde yer almadığı belirtildi.

Balyoz ve levyelerle kırılan çeşmedeki tarihi duvar taşlarının moloz olarak çöpe döküldüğü iddia edildi. Çeşmenin bulunduğu sokakta esnaf olan Mehmet Turgut “İşçiler çeşmeyi kırmaya başladıklarında molozları bir kenara topladılar. Sonra çuvala koyup götürdüler. Biz o zaman şüphelendik. Sorduğumuzda tarihi taşları boş bir alana dökeceklerini söylediler. Tarihi taşlar çöpe atılmış” diye konuştu. 

Bir diğer esnafda, "Taşlar çeşmenin etrafında duruyordu. Çalışanlar taşları alıp götürmeleri konusunda çöp toplayıcılarından rica ediyordu. Taşların çuvallara koyulduğunu gördüm" dedi.

 


Geri Dön