29 / 03 / 2024

Kaçak yapı ecrimisil!

Kaçak yapı ecrimisil!

Ecrimisil, hazine taşınmazının, idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle idarece talep edilen tazminattır. Kaçak yapı ecrimisil istenemez, kaçak yapıların ancak yıkımı istenebilir...




Ecrimisil nedir?


Ecrimisil, hazine taşınmazının, idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle idarece talep edilen tazminattır. Ecrimisil talep edilirken idarenin herhangi bir zarara uğrayıp uğramadığı önemli değildir. Ecrimisil, geriye dönük olarak hesaplanan ve taşınmazın işgalden önceki haline göre belirlenen gelir esas alınarak yapılır. 


Ecrimisil nasıl hesaplanır?


Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiili durumları, idarece hazırlanan program dahilinde yerinde tespit edilerek Taşınmaz Tespit Tutanağı düzenlenir. Söz konusu tutanakta; işgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer verilir.


Hazine taşınmazlarının kişilerce işgale uğradığının tespit edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde "Taşınmaz Tespit Tutanağına" dayanılarak ecrimisil idarece tespit edilir ve karara bağlanır. 


İşgalden önceki haliyle fiziki ve hukuki açıdan tamamen benzer nitelikte olan iki taşınmazın farklı şekillerde kullanıma konu edilerek işgal edilmiş olması, her iki taşınmazdan farklı tutarlarda ecrimisil alınmasını gerektirmez. 

Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek;

a) İmar durumu,

b) Yüzölçümü,

c) Niteliği,

ç) Verimi (Tarım arazilerinde),

d) Alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı,

e) Konumu,

f) İşgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir, gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit edilir.


Kaçak yapı ecrimisil!


İmar Kanunu hükümleri uyarınca inşaat yapım işleri ilgili merciden alınacak ruhsata bağlıdır. Yapılacak inşaatın mutlaka onaylı ruhsat ve eklerine uygun olması gerekir. Yapı eylemli olarak onaylı projeye aykırı inşa edilmişse, projesine aykırı olan bu yerler kamu düzeninden olan imar mevzuatı karşısında kaçak inşaat sayılacağından buralar için ecrimisil istenemez. Yani kaçak yapı ecrimisil ödemesi yapılmaz, kaçak yapıların sadece yıkımına karar verilir.




Kaçak inşaat cezasına itiraz!
Kaçak inşaat şikayet dilekçesi!
Kaçak inşaat cezası nedir?
Kaçak yapı emlak vergisi!




Geri Dön