29 / 03 / 2024

Kaçak yapılara sigorta yapıldı! 

Kaçak yapılara sigorta yapıldı! 

Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun (DASK) verilerine göre; imar barışı yapı kayıt belgesi alınan kaçak yapıların sigortalandığı ortaya çıktı.  



Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun yayınladığı verilere göre; imar barışı ile yapı kayıt belgesi alınan kaçak yapılar için sigorta yapıldığı saptandı. Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre; 2018’deki düzenleme ile kaçak, yani gerekli mühendislik hizmeti almayan yapıya, yapı kayıt belgesi verildi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 2019 yılında yaptığı konuşmasında, “İmar affı binanın sağlam olduğunu göstermiyor” demişti. İmar barışı, 30 Ekim’deki  İzmir  depremi sonrasında depreme karşı alınabilecek önlemlerin ve depremlerin zararlarının asgari düzeye düşerilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Deprem Araştırma Komisyonu’nun ikinci toplantısında gündeme geldi.

‘SİGORTACILIĞA TERS’ 

Toplantıda konuşan komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, imar barışındaki “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır” hükmüne dikkat çekerek “İmar barışı ile devlet sorumluluğu üzerinden atıyor, ‘yıkılırsa ben sorumlu değilim’ diyor. Bir taraftan da DASK ‘Sigortalıyorum’ diyor. Yıkılırsa sigortaladığı için de ‘Zararı karşılayacağım’ diyor” şeklinde konuştu. 

Kaçak yapılarla mühendislik hizmeti almış yapıların arasında resmiyette fark olmadığına dikkat çeken Sındır, “DASK’ın uygulamasında çok fazla ciddiyet göremedim. Sigortacılık anlayışına da aslında ters” açıklamasında bulundu. 

Sındır, çalışmalar için bilgi vermek amacıyla toplantıya katılan DASK Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Turgut’a resmiyet kazandırılan kaçak yapının sağlam yapılarla aynı kabul edildiğini belirtti. Turgut ise “Biz değil, onu zaten devlet de öyle kabul ediyor, biz de artık onu öyle kabul ediyoruz. Sigortalanabilir hale geliyor” dedi.

Evde bulunan eşyalar DASK kapsamına giriyor mu?


Geri Dön