19 / 03 / 2024

Evde bulunan eşyalar DASK kapsamına giriyor mu?

Evde bulunan eşyalar DASK kapsamına giriyor mu?

30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında Doğal Afet Sigortaları Kurumu(DASK)'na talep arttı. DASK yaptıran birçok vatandaşın en çok merak ettiği konulardan biri, evde bulunan eşyaların sigorta kapsamına girip girmediği oldu. 



İzmir'de meydana gelen 6.6 deprem sonrasında birçok vatandaş evleri için deprem sigortası yaptırmaya başladı. Sabah'ta yer alan habere göre; DASK yaptıran birçok vatandaş, deprem sigortasının neleri kapsadığı konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Konuya dair açıklık getiren online kredi karşılaştırma platformu Genel Müdürü Ömer Paksoy, "DASK sadece eve ve binalara gelecek olan zararları kapsar. Eşyalar ve elektronik cihazlar DASK kapsamına girmez. Enkaz kaldırma masrafları, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgâh ve işyeri masrafları; mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal; eşya ve benzerleri, tüm bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri, deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak; tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar ve depremden bağımsız olarak; binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar da DASK kapsamında değildir. Bu yüzden DASK'ın yanı sıra konut sigortası, eşya sigortası, iş yeri sahipleri için ise iş yeri sigortası yaptırmak gerekir. Hatta doğal afet durumlarında oluşabilecek hasarları karşılayabilmek için kasko poliçesine deprem teminatını da eklemek doğru olacaktır" şeklinde konuştu. 

Konut ve eşya sigortasının kapsamına da değinen Paksoy, şu açıklamalara yer verdi:   

"Konut ve eşya sigortası ise sigortalanan konutu ve eşyalarınızı teminat kapsamına göre yangın, deprem, sel, su baskını, dolu, hırsızlık, cam kırılması ve daha birçok olası duruma karşı güvence altına alan sigorta türüdür. Teminat kapsamında olması durumunda da pek çok hasar ve imkânı karşılar. Bunlar, cam kırılmaları dâhil konutta ya da eşyalarda oluşabilecek hasarlar, hırsızlık sırasında ve sonrasında verilen zararlar, zorunlu deprem sigortasının karşılamadığı durumlar, kombi ve klima bakımı, ücretsiz halı yıkama, çilingir hizmeti, tesisat, elektrik, konutta hasar oluşması durumunda otelde konaklama, tıbbi destek imkânı ve ölüm, sürekli sakatlık ve tedavi teminatları olarak çeşitlenebilir"

Konut ve eşya sigortası 153 TL'den başlıyor 

Online kredi karşılaştırma platformu verilerine göre,  İzmir  depremini izleyen Kasım ayında platform üzerinden alınan DASK sigortası tekliflerinde fiyat ortalaması 161 TL olarak kaydedildi. Yıllık prim bedelleri binaların inşa yılına göre değişiklik gösterirken; büyük depremi bekleyen İstanbul'da bu rakam 216 TL olarak hesaplandı.  Eşya ve konut sigortalarına bakıldığında ise özellikle kiracılar için avantaj sağlayan eşya sigortasında 10-100 bin TL'lik teminat için yıllık prim ortalaması 146 TL; konut sigortasında konut inşa bedeli 200-250 bin TL'lik teminat için 55 TL oldu. Konut inşa bedeli 200-250 bin TL ve eşya bedeli 10-100 bin TL'lik teminat için eşya dâhil konut sigortasının yıllık prim ortalaması da 153 TL oldu.
 

İşte 9 adımda DASK!


Geri Dön