29 / 03 / 2024

Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

Karadeniz Bölgesi'nde, yaz aylarında yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına tüm koruma tedbirlerine karşı kaçak yapılar inşa ediyor. Valilikler ise yaylalarda sıkı takibe başladı.



Karadeniz Bölgesi'nde, yaz aylarında yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına tüm koruma tedbirlerine karşı kaçak yapılar inşa etmeye devam ediyor. CNN Türk'te yer alan habere göre; yaylalarda çok katlı betonarme binalar inşa edilmeye devam ederken yaylacılar, doğal yapıya zarar veriyor. Kaçak yapılar için takibe başlayan valilikler de bir yandan yeni yıkım kararları veriyor.

 Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

Ekipler, yeni kaçak yapılarla ilgili tutanaklar tutuyor. Valilikler ise vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Uyarılarda, 'İmar Barışı' uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı ifade ediliyor ve bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası planlanan yasal işlem başlatılacağı belirtiliyor. Kaçak yapılarını kurtarmak isteyen bazı yaylacıların, yapıların 31 Aralık 2017 öncesi inşa edildiği beyanında olduğu belirtiliyor. Asılsız beyan yaptıkları tespit edilen yaylacıların 'Yapı Kayıt Belgeleri' iptal edilerek kaçak yapıların yıkılması için harekete geçildi.

 Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

Karadeniz Bölgesi'nde çarpık yapılaşmanın son örneği ise Trabzon'un Araklı ilçesi Merkez Mahallesi'nde bulunan 8 katlı kaçak tuğla bina oldu. Sık  ormanla kaplı yeşil doğanın içerisindeki dere kenarında bulunan yaklaşık 7 yıl önce inşa edilen tuğla bina büyük bir görüntü kirliliği oluştuyor. Sahibi F.K.'nin il dışında yaşadığı Trabzon-Bayburt yolu üzerindeki boş binayı görenler, şaşkınlığını gizleyemedi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, kaçak olan bina için 'İmar Barışı' başvurusu yapılmadığını sözlerine ekledi.

 Kaçak yapılaşmaya sıkı takip! 

Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Uğur Korkmaz, bölgede 149 bin bağımsız bölüm için İmar Barışı başvurusu yapıldığını başvurular sonucunda 208 milyon lira gelir elde edildiğini söyledi. Korkmaz, "İmar Barışı 31 Aralık 2017'den önceki yapıları kapsıyor. Bu tarihten sonra inşa edildiği tespit edilen yapılar için verilmiş olan Yapı Kayıt belgeleri iptal ediliyor. Aynı zamanda üçüncü şahısların arazilerine yapılan yapılar da uygulama kapsamı dışındadır. Usulsüz, şartları sağlamadan yapı kayıt belgesi alan vatandaşlarımızın belgelerini iptal ediyoruz. Bunların yapıları ile ilgili yıkım süreçleri olacak” ifadelerini kullandı.

 Kaçak yapılaşmaya sıkı takip! 

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu kaçak yapılarla ilgili denetimlerin sıklaştırıldığını söyleyerek, "24 saat esasına dayalı güvenlik güçlerimiz yol güzergahlarında denetimlerini yapıyor. Önüne geçmek kolay değil ama biz özellikle bu konuda hassas davranıyoruz. Çünkü bu ilin en önemli vizyoner yüzü turizm. Vatandaşımız da bunun yavaş yavaş artık farkında. Denetimleri sıklaştırarak bu çarpık yapılaşmanın önüne geçmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

Rize Valisi Kemal Çeber ise, "Biz kaçak yapıların yıkımlarını yaparken bir taraftan da yeni yıkım dosyası hazırlıklarımız var. Elimizdeki 200- 300 jandarma ve polis veya özel İdare ya da belediye elemanıyla mücadeleyi yapmak mümkün değil. Kaçak yapılara karşı herkesin duyarlı olması lazım" açıklamasında bulundu. 

 Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

 Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

 Kaçak yapılaşmaya sıkı takip!

İmar barışından 19 milyar liralık kaynak!


Geri Dön