27 / 04 / 2024

Fırat Anlı: Kültürel alanlarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz!

Fırat Anlı: Kültürel alanlarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Gazi Köşkü Sosyal Tesisleri'nde yapılan ziyarette yaptığı konuşmada tarihi, kültürel ve doğal alanlarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyledi.




Anlı, “Son birkaç ay içerisinde kaçak yapılaşmaya ciddi bir müdahalede bulunduk. 10 Gözlü Köprü civarındaki kaçak yapılaşmayı gidermeyi planlı...


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın, Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyid Narin ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri bir süre önce Büyükşehir Belediyesi'nin kullanımına geçen tarihi Gazi Köşkü Sosyal Tesislerinde bir araya geldi.


Gazi Köşkü'nün son üç yıldır özel bir işletme tarafından işletildiğini hatırlatan Anlı, yapılan yasal başvurular, mahkeme süreci ve görüşmeler sonrasında işletmeyi devraldıklarını söyledi.


Burası Diyarbakır'ın ruhu


Gazi Köşkü'nün kentin turistik, tarihi ve doğal güzelliklerinin bir arada olduğu bir yer olduğuna dikkat çeken Anlı, "Bir tarafta Keçi Burcu, Yedikardeşler Burcu, Evli Beden Burcu ile tüm haşmetiyle duran Diyarbakır Surları, diğer tarafta ezelden beri bahçeciliğin, meyveciliğin tarımın yapıldığı tarihi Hevsel Bahçeleri, hemen arkamızda Köşkler bölgesi: Semah Köşkü, Erdebil. Hemen dibinde Merwaniler'den kalma 10 Gözlü Köprü, Kırklardağı. Diyarbakır'ın ruhu sanırım burası. Diyarbakır'ı Diyarbakır yapan, bu şehre kimliğini veren, bu şehre yaşam gayesi veren bu bölgedir" dedi.


Kaçak yapılara izin yok


Tarihi, kültürel ve doğal alanlarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini kaydeden Anlı şöyle devam etti: "Değerlerimize uymayan kimi işletmelerin bizi rahatsız ettiğini ifade etmek gerekiyor. Bu konuda son birkaç ay içerisinde kaçak yapılaşmaya ciddi bir müdahalede bulunduk. 10 Gözlü Köprü civarındaki kaçak yapılaşmayı gidermeyi planlıyoruz. Oradaki çalışmayla halkımızın ailece gezip dolaşabileceği, Diyarbakır'ın turizm potansiyeli açısından da geri dönüşümü olacak bir hale gelmesini planlıyoruz."


Kalıcı beratı almak istiyoruz


Anlı, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesinde olduğunu hatırlatarak, önümüzdeki haziran ayında aday listeden çıkıp kalıcı listenin beratını almak istediklerini vurguladı. "Bu konuda da güzel gelişmeler var. Hem Diyarbakır'da, hem Ankara'da, hem bizatihi girişimlerimiz var" diyen Anlı, UNESCO merkezinde, öncelikle Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ve Büyükşehir Belediyesi'nin herkesten daha fazla talepkâr olması gerektiğini vurguladı.


Şehrin tüm değerlerini paylaşacağız


Anlı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zamanın az kalmış olması nedeniyle şehirdeki tüm dinamikleri, kamu kurumlarını, sivil toplum örgütlerini, meslek örgütlerini, iş insanı örgütlerini bu sürecin aktif bir bileşeni haline getirmek için gayret gösteriyoruz. Bundan sonra şehrimizin kültürel, inanç, doğal güzelliklerinin tamamını paylaşmayı düşünüyoruz. Bir gün Eğil'de, bir gün Çermik'te, bir gün Pîran'da Silvan'da, Çüngüş'te, Kulp'ta ve adını saymadığım ilçelerimizde olacağız. Bir gün Körtiktepe'de, bir gün Hilar mağaralarında olacağız. Hasuni'de, Ayn-kebir'de, Bırkeleyn'de olacağız. Diyarbakır'a dahi tanıtamadığımız o güzellikleri paylaşacağız."

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön