24 / 04 / 2024

Kaçak yapıya elektrik bağlanması 2015!

Kaçak yapıya elektrik bağlanması 2015!

Yapı kullanma izni olmayan yapılarda, kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak bazı abonelikler veriliyor. Peki, kaçak yapıya elektrik aboneliği olur mu? İşte, kaçak yapıya elektrik bağlanması 2015!



Kaçak yapıya elektrik bağlanması 2015!


Kaçak yapı ya da imar mevzuatına aykırı yapı, yetkili idarelerin bilgisi dışında (ruhsatsız) yapılan ya da imar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmayarak ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapılar olarak karşımıza çıkıyor.


Yasadaki tanıma göre; "İmar mevzuatına aykırı yapı", "ruhsatsız yapılar," "ruhsat ve eklerine" fen ve sağlık kurallarına, kat nizamına, taban alanına, komşu mesafelerine, imar yoluna, ön cephe hattına, bina derinliğine, imar planı bölgeleme esaslarına aykırı olan, komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden, kesin inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak biliniyor.


Ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılar İmar Kanunu gereğince yıkılması gereken yapılar olarak belirtiliyor. Kaçak yapının tespit edilmesi halinde yapıdaki eksik olan ya da ruhsatsızlığının 30 gün içerisinde giderilmesi için süre veriliyor. Peki, Kaçak yapıya elektrik verilir mi?


2008 yılında yürürlüğe giren 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre kaçak yapılaras geçici olarak elektirk aboneleği yapılıyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


"GEÇİCİ MADDE 11 – 

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (yani 26/07/2008 tarihine kadar) yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir. 


Bu kapsamda, ilgili belediyeden dağıtım şirketlerine elektriğin kesilmesi talebinin söz konusu olması halinde aboneliği iptal edileceğinden, su ve/veya elektrik bağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez. Ancak, yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 12/10/2004 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.


Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan abonelikler de ait olduğu gruba dönüştürülür."


Kaçak yapının cezası nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön