19 / 04 / 2024

KAÇUV, kanserli çocuklar için Cerrahpaşa'da Aile Evi yaptı!

 KAÇUV, kanserli çocuklar için Cerrahpaşa'da Aile Evi yaptı!

KAÇUV, İstanbul Valiliği ve 52 şirket son dönemin en önemli sosyal sorumluluk projelerinden birine imza attı. Anadolu'dan gelen kanser hastası çocuklar için Cerrahpaşa'da Aile Evi yapıldı



Anadolu'dan İstanbul'a çocuğunu tedavi tedavi ettirmek için gelen ve banklarda yatıp kalkan ailelerin dramı yeni bir sosyal sorumluluk projesine konu oldu. Çocuğu kanser hastası olan ve uzun bir tedavi sürecine giren tedavileri uzun süren Anadolulu aileler, İstanbul'da konaklama sorunu yaşayınca Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) harekete geçti. İstanbul Valiliği'nin de desteğini alan vakıf, 52 şirket ve kurumun bağışlarıyla Cerrahpaşa'daki üç katlı eski bir binayı satın aldı. Evi yıkıp yerine bahçeli yepyeni bir bina yapan KAÇUV gönüllüleri 1 milyon liralık yatırımla her yıl onlarca aileyi yuvaya kavuşturdu. 


ÜCRETSİZ KALIYORLAR 

Devletin 18 yaşın altındaki çocukların tüm sağlık harcamalarını üstlenmesinden dolayı kanser hastası çocuklar ilaç, tedavi gibi konularda eşit şartlara sahip. Ancak tedavi için gelen her ailenin İstanbul'da konaklama imkânı yok. KAÇUV Başkanı ve aynı zamanda Cerrahpaşa Hastanesi'nde Hematoloji ve Onkoloji uzmanı olarak da görev yapan Prof. Dr. İnci Yıldız, Anadolu'daki hastaların ancak yüzde 10'unun İstanbul'a gelebildiğini söylüyor. Yıldız, "Aile Evi maliyeti yüksek bir projeydi, büyük kısmını ayni yardımlarla yaptık. Valilik şimdilik 150 bin liralık masrafı karşılayacak. Henkel ve Zorlu gibi kuruluşlar da odaların masrafları için destek veriyor" diyor. 


5 yaşına kadar ortaya çıkıyor

Araştırmalara göre her yıl 1 milyon çocuktan 120'sinde kanser görülüyor. Teşhis genellikle ilk beş yılda konuluyor. Çocuk kanserlerinin yüzde 30'u lösemi. Geri kalanı ise lenf bezi kanseri. Tedaviler genellikle 2 yıl sürüyor. İyi tarafı; çocukar tedaviye çabuk yanıt veriyor ve sonuç büyük oranda başarılı oluyor. 


YILLIK MASRAFI 265 BİN LİRA

Aile Evi'nde sistem bağışlar üzerine kurulmuş durumda. Hasta yakınlarına tek kuruş ödemeden bu sıkıntılı süreci daha rahat atlatmaları için destek olunması hedefleniyor. Ancak hesaplamalara göre bir kişinin aylık masrafı 840 TL olarak belirlenmiş. Bazı şirketler binanın bir aylık masrafını üstlenmeyi teklif ediyor. Bunun tutarı 21 bin 840 lira. 1 yıllık gider ise 265 bini buluyor. 


14 ODA VE 26 YATAKLI

Aile Evi'nin 14 odasında 26 yatak var. Evde oyun bahçesi, açık mutfak gibi imkânlardan yararlanmak mümkün. Ayrıca eğitmenler de gönüllü olarak geliyor. Ailelere kendi yemeklerini pişirmeleri için kiler kuru gıda gibi besinlerle dolduruluyor. Bunun için de bağışlar kabul ediliyor.


Yasemin Salih / SABAH


Geri Dön