29 / 03 / 2024

Kadifekale'de kamulaştırma sancısı!

Kadifekale'de kamulaştırma sancısı!

Büyükşehir Belediyesi Kadifekale'nin bazı mahallelerini kamulaştırma kararı aldı. Ancak kamulaştırma miktarını düşük bulan vatandaşlar tepki gösterdi. İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerine kültürel tesis kurmayı planlıyor.



Büyükşehir Belediyesi Kadifekale'nin bazı mahallelerini kamulaştırma kararı aldı. Ancak kamulaştırma miktarını düşük bulan vatandaşlar tepki gösterdi İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerine kültürel tesis kurmayı planlıyor. Evlere giden ve üzerinde "Taşınmazın 1/1000 ölçekli uygulama nazım imar planında  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Kültürel Tesis alanında kalması nedeniyle kamulaştırılmasına karar verilmiştir" yazan tebligatı alan vatandaşlar şaşkına döndü. Kale ve Alireis Mahalle sakinlerine giden, şuan için 450'ye yakın vatandaşı ilgilendiren kamulaştırma etap etap gerçekleştirilecek. Ancak vatandaşlar, kamulaştırma çalışmalarına karşı bayrak açtı. Evlerine düşük bedeller verildiğini savunan mahalleli 'Kale Hakarayanlar Derneği' adı altında örgütlenmeye başladı. 


BEDELLER ÇOK DÜŞÜK 


Mahallelerin bir çok yerine 'kale direniyor imzalamıyoruz' yazan dev pankartlar asan Dernek Başkanı Ali Korkut, "izmir Büyükşehir Belediyesi burada kamulaştırma yapacak. Ancak belirlediği bedeller hayli düşük. Bizlere buradaki evlerin yıkılacağı ve Agora'dan çıkan tarihi eserlerin burada sergilenmesi için müze yapılacağı' söylendi. Burada gerek devlet olsun gerekse belediye olsun sosyal devlet anlayışı bir kenara bırakarak adeta müteahhit devlet ve belediyecilik anlayışıyla çalışılıyor, yürütülüyor. Evlere biçilen değerler yeni yaşam alanı yaratmaz. Kadifekale izmir'in en güzle yeri. Kamulaştırma olacaksa vatandaşların mağdur edilmemesi gerekiyor. Amacımız evlerimizin değerlerinin verilmesi" dedi. 


HEPİMİZ KAYGILIYIZ 


Dernek Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kale Mahalle Muhtarı Davut Tekin ise, bölgenin ranta açıldığını ve bu çalışmaların da kapalı kapılar arkasmda yapıldığını ileri sürerek, "Geçmişte yapılan kamulaştırma ve kentsel dönüşüm çalışmalarına baktığımız zaman halkın fazlasıyla mağdur edildiğini görüyoruz. Örtülü niyetlerin altında ranta dönük çalışmaların ön plana çıktığı bir süreç yaşanıyor. Bizleri buradan çıkardıktan sonra farklı isimlerle yeni yerleşim alanları kuracaklar. Böylece kentin en değerleri yeri birilerine peşkeş çekilecek" dedi. 

Büyükşehir yetkilileri ise kamulaştırma çalışmalarının yasal kriterler çerçevesinde yapıldığını belirtti. Bölgede 300'e yakın parsel kamulaşürılacağı açıklanırken çalışmaları yürüten Kıymet Takdir Komisyonu'nun, evlere biçilen değerleri vasamn verdiği yetki çerçevesinde belirlediği açıklandı. 


İzmir 9 Eylül


Geri Dön