24 / 04 / 2024

Kadıköy-Kartal metro hattı 2011'de yolcu taşımaya başlayacak

Kadıköy-Kartal metro hattı 2011'de yolcu taşımaya başlayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan Kadıköy-Kartal Metro Hattı'nda, 2011 yılının ilk yarısından itibaren yolcu taşınmaya başlanacağını bildirdi



Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Kadıköy-Kartal metro inşaatında son aşamaya gelindiği, metronun 23 kazı başlama noktası ile 60 tünel birleşme noktasının bulunduğu ve günde ortalama 100 metre tünel kazıldığı ifade edildi. Yer altı ve yer üstünde mimar, mühendis ve işçiden oluşan 2 bin 139 kişilik kadronun, İstanbul metrosunu hayata geçirmek için gece gündüz çalıştığı ifade edilen açıklamada, yerin 40 metre altında tünel kazı çalışmaları devam ederken, yer üstünde de 16 istasyonun 13'ünde imalat çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Köstebek olarak bilinen 4 adet "TBM" makinesinin karşılıklı olarak kazı çalışmalarını yürüttüğünün kaydedildiği açıklamaya göre, bu yıl sonunda kazı çalışmalarının tamamlanması planlanan metro tünellerinin yüzde 44'ü bitirildi. Açıklamada, Kadıköy-Kartal Metrosu'nun kent nüfusunun artması, yerleşim yerlerinin genişlemesi nedeniyle Kaynarca'ya kadar uzatıldığı kaydedildi. Kartal'dan Kaynarca'ya 4.5 kilometre uzatılacak olan metroya ek olarak 3 istasyon daha yapılacağı belirtilen açıklamada, Kadıköy-Kaynarca arasının, 26.5 kilometre olacağı, metronun Sabiha Gökçen Havaalanı'na uzatılması için proje çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

RAKAMLARLA KADIKÖY-KARTAL METROSU

Açıklamada, Kadıköy-Kartal Metrosu'nun tek yöne mesafesinin 21 bin 759 kilometre olduğu, bu güzergahta 16 istasyonun yer alacağı belirtildi. İstasyonların sırasıyla Kadıköy, İbrahimağa (Ayrılıkçeşmesi), Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Altayçeşme, Maltepe, Gülsuyu, Cevizli, Hastane, Soğanlık, Kartal olduğu ifade edilen açıklamada, metro sisteminin 70 bin yolcu kapasiteli olduğu ve yolculuğun yaklaşık 29 dakika sürmesinin beklendiği bildirildi. İstasyonlarda durma süresinin 20 saniye olduğu kaydedilen açıklamada, araçların 90 saniyede bir istasyona gireceği ve 120 aracın hizmet vereceği belirtildi.

Kadıköy-Kartal Metro Hattı'na, Ayrılıkçeşmesi İstasyonu'nda;  Marmaray  Boğaz Tüpgeçit Banliyö Hattı'nın, Kozyatağı İstasyonu'nda; Dudullu-Bostancı Metro Hattı'nın, Kaynarca İstasyonu'nda; Pendik-Sabiha Gökçen–Sultanbeyli Metro Hattı'nın entegre olacağı ifade edildi. 61 bin 800 metre olan Kadıköy-Kartal Metrosu'nda tek yönde 26 bin 685 metre tünel açıldığı belirtilen açıklamada, bu rakamın toplam tünel kazısının yüzde 44'üne tekabül ettiği bildirildi.

26 bin 685 metre tünel kazısının, 6 bin 845 metresinin zemin basıncı dengeli tünel açma makinesi kullanılarak gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, tünelin 19 bin 840 metresinin ise yeni Avusturya tünel metodu ile açıldığı anlatıldı. Kadıköy-Kartal Metro Hattı inşaatının, 2010 yılı sonunda tamamlanmasının hedeflendiği, 2011 yılının ilk yarısında yolcu taşımaya başlayacağı kaydedildi.

KADIKÖY-KARTAL METROSU'NUN MARMARAY ENTEGRASYONU

Açıklamada, Kadıköy-Kartal Metro Hattı'nın Marmaray ile entegrasyonunun, hattın ikinci istasyonu Ayrılıkçeşmesi İstasyonu'nda (Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önü) olacağı, metro istasyonunun üstünde Marmaray İstasyonu'nun yer alacağı belirtildi.

Marmaray'ın da bitmesi ile Kartal'dan metro ile yola çıkan bir yolcunun Ayrılıkçeşmesi İstasyonu'ndan Marmara'ya geçerek, Halkalı'ya kadar, isterse Yenikapı'da inip, metro ile Sarıyer-Hacıosman'a veya havalimanına kadar gidebileceği ifade edildi. (AA)

Kadıköy-Kartal Metrosu 2011'de hizmete girecek 
 
Kadir Topbaş inşaatı hızla devam eden Kadıköy-Kartal Metrosu'nu 2011'de hizmete almayı planladıklarını açıkladı

İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş, Kaynarca'ya kadar uzatılan metronun Kadıköy-Pendik arasını 35 dakikaya indireceğini, Marmaray ile entegre olacak bu hatla Maslak, havalimanı ve Yenikapı'ya da hızlı ve konforlu ulaşım imkanı olacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşım projelerinin en önemli ayağı olan metro çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Anadolu yakasının çok yoğun olduğu ve yerleşim yerlerinin dörtte üçünü kapsama alanına alan Kadıköy-Kartal Metro İnşaatı'nda da bu kapsamda kazı çalışmaları aralıksız devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 10 Temmuz Cuma günü Soğanlık İstasyonu tünel birleşmesini gazetecilerle birlikte yapacak.

Metro önce Pendik'e ardından havalimanına uzayacak

Feriye Lokantası'nda İstanbul'daki başkonsoloslarla bir araya gelen Başkan Kadir Topbaş, toplantının ardından gazetecilere metro ve toplu ulaşım çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şu anda İstanbul'da yerin altında ulaşım adına hummalı bir çalışmanın sürdüğünü belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

“Metro çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yerin altında olduğu için İstanbullular bunu görmüyor. Özellikle Kadıköy-Kartal hattının kazı çalışması hızlı bir şekilde ilerliyor. Cuma günü Bununla ilgili çalışmayı Cuma günü Soğanlık İstasyonu'nun tünel birleşmesini sizinle birlikte gerçekleştireceğiz. Şehrin nüfusunun artması, yerleşim yerlerinin genişlemesini göz önünde bulundurarak Kadıköy-Kartal Metrosu'nun Pendik Kaynarca'ya kadar uzatılması talimatını verdim. Bu metro hattının Sabiha Gökçen Havaalanı'na kadar uzatılması için proje çalışmaları da devam ediyor. Aynı şekilde Darüşşafaka'ya giden metro hattında da ciddi bir çalışma var. Yakın zamanda burayı da sizlere sunacağız. Yani İstanbul'da bu dönem de ulaşım alanında çok ciddi yatırımlar yapılıyor.”

Entegre metrolar ulaşımda çığır açacak

Kadıköy-Kartal Metrosu'nda yerin 35-40 metre altında binlerce mühendis ve işçi tünelleri birbirine bağlamak için gece gündüz çalışıyor. Kadıköy-Kartal arasında inşaatı süren metro tünelleri için; 23 şaft (kazı başlama noktası) 60 ayna (tünel birleşme noktası) günde ortalama 100 metre tünel kazılıyor. Yeraltı ve yer üstünde mimar, mühendis ve işçi den oluşan 2 bin 139 kişilik kadro İstanbul metrosunu hayata geçirmek için gece gündüz çalışıyor. Yer üstünde ise, 16 istasyonun 13'ünde imalat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Aynı anda köstebek olarak bilinen 4 TBM makineleri karşılıklı olarak kazı çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl sonunda kazı çalışmalarının tamamlanması planlanan metro tünellerinin yüzde 44'ü bitti. Kadıköy-Kartal Metro Hattı inşaatının 2010 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Bundan sonra elektromekanik işlemleri vagonların sistem entegrasyonu ve sistem emniyet testleri çalışmaları yürütülecek ve hat 2011 yılının ilk yarısında yolcu taşımaya başlayacak.

Yeni teknolojiyle günde 100 metre metro kazısı

Kartaldan Kaynarcaya 4.5 uzatılacak olan metroya ek olarak 3 istasyon daha yapılacak. Böylece Kadıköy- Kaynarca arası 26.5 km olacak. Sabiha Gökçen Havaalanı'na uzatılması proje çalışmaları devam ediyor. Metro Ayrılıkçeşmesi İstasyonunda Marmaray ve Banliyö Hattı ile Kozyatağı İstasyonunda Dudullu-Bostancı Metro Hattı ile Kaynarca İstasyonunda Pendik-Sabiha Gökçen – Sultanbeyli Metro Hattı ile entegre olacak.

Toplam Tünel Kazı 61 bin 800 metre olan Kadıköy-Kartal Metrosu toplam tünellerinde, tek yönde 26 bin 685 metre tünel açıldı. Bu rakam toplam tünel kazısının yüzde 44'üne tekabül ediyor. 26 bin 685 metre tünel kazısının 6 bin 845 metresi TBM-Tunnel Boring Machine (Zemin Basıncı Dengeli Tünel Açma Makinesi) kullanılarak, 19 bin 840 metresi ise NATM (Yeni Avusturya Tünel Metodu) ile açıldı. NATM (Yeni Avusturya Tünel Metodu) ile de Kadıköy-Kartal arasında, 60 Ayna'da (noktada) günde 24 saat ortalama 100 metre tünel kazısı yapılıyor. Metro hattı ve Marmaray hizmete girdiğinde, Kaynarca'dan metroyla yola çıkan bir yolcu Ayrılıkçeşmesi'nde Marmara'ya geçerek Halkalıya kadar gidebilecek. İsterse Yenikapı'da inip metro ile Sarıyer Hacıosman'a veya Havalimanına gidebilecek.


Geri Dön